×

Cookie beállítás

Menü
×

Cookie beállítás

Menü

Blog

Érdekességek

Zenélő út épül Magyarországon

„Már mindent kitalálnak” – gyakran zúgolódik a sokat látott generáció ezzel a felkiáltással, de nem is a levegőbe beszélnek. A technológia rohamos fejlődésének és a tudomány határtalan terjedésének köszönhetően, szinte minden megalkotható már, amelyet ember – bizonyos korlátok között – kitalál. A magyar viszonylatban újnak számító szenzáció, a zenélő út lesz.

Japánban nem megy ritkaságszámba, ha az ember autójával dallamos útszakaszra téved, ugyanis a turizmus fellendítése érdekében, jó ideje alkalmazzák ott, ezt a technikát.

A zenélő út, hazánkban is telepítésre kerül, a zene pedig nem is akármilyen lesz hozzá, ám előbb bár szót magáról, a technikáról és a helyszínről.

A megvalósítás fizikai lényege az, hogy kerék szempontjából sérülést nem okozó bordákat építenek az aszfaltba, amelyre, ha ráhajt az autó, különböző hangok jönnek létre. Az ötlet Asphaltophone névre hallgat, melyet a dán Steen Krarup Jense és Jakob Freud-Magnus álmodott meg, 1995-ben. A technikát újragondolta és tovább fejlesztette egy japán építőmunkás, Shizuo Shinoda, akinek újszerű és a két dánétól eltérő találmánya, a Melody Road nevet kapta.

2007-re, már 30 ilyen útvonal volt megtalálható Japánban, melyek később eljutottak Dél-Koreába, az Egyesült Államokba, valamint Franciaországba is.

A az M7-es autópályát Kaposvárral összekötő útszakaszon fog megépülni a zenélő rész, melyeket lézervágóval hoznak majd létre, egészen pontosan, a 67-es számú főúton. Nem nehéz kitalálni, hogy a kerekek által felcsendített muzsika nem lesz más, mint a Republic együttes legendás nótája, a 67-es út. Ha minden igaz, 2019-re lesz valóság a tervből.

Ki hitte volna, hogy egyszer itthon is lehet majd az aszfalt a kotta, a gumik a gitár húrja, az autó pedig maga, a hangszer?!

A Republic slágerét játssza majd az új 67-es út az elhaladó autók gumiján

Címkék:
melody road