Menü

Blog

Iparági hírek

A Volvo Trucks az európai piacra dobja az elektromos teherautók teljes választékát

Jövőre az európai fuvarozók már megrendelhetik a Volvo nehéz-teherautóinak teljesen elektromos változatát is. Ez azt jelenti, hogy a Volvo Trucks 2021-től Európában a nehéz-teherautók teljes termékcsaládját elektromos hajtáslánccal kínálja. A Volvo Trucks teherautóinak rohamos tempóban történő elektromossá tétele hatalmas lépést jelent a fosszilis energiahordozóktól mentes üzemanyag-használat felé a fuvarozásban. A Volvo Trucks most teszteli az európai regionális szállítási feladatokhoz és városi építkezésekhez ideális Volvo FH, Volvo FM és Volvo FMX elektromos nehéz-teherautókat. Ezeknek a teherautóknak a szerelvényössztömege legfeljebb 44 tonna lesz. Az akkumulátor konfigurációjától függően a hatótáv akár 300 km is lehet. Az értékesítés a jövő évben, a sorozatgyártás pedig 2022-ben kezdődik. Ez azt jelenti, hogy 2021-től a Volvo Trucks az áruszállításhoz, hulladékszállításhoz, regionális szállításhoz és városi építkezésekhez használható akkumulátoros elektromos teherautók teljes választékát értékesíteni fogja Európában.

„A nagy teherbírású elektromos teherautók számának gyors növelésével segíteni szeretnénk ügyfeleinket és a fuvarozókat ambiciózus fenntarthatósági céljaik megvalósításában. Eltökélt szándékunk, hogy az ágazat többi szereplőjét is egy fenntartható jövő megvalósítására ösztönözzük” – mondja Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke. A Volvo Trucks 2019-ben kezdte meg a Volvo FL Electric és a Volvo FE Electric gyártását. Ezek az elektromos teherautók városi áruszállításra és hulladékszállításra alkalmasak, elsősorban Európában. Észak-Amerikában a regionális szállítási feladatokra használható Volvo VNR Electric teherautó értékesítése 2020. december 3-án kezdődik.

Fokozatos áttérés a fosszilis üzemanyagoktól mentes alternatívákra

A kihívást jelentő feladatokra és nehézfuvarozásra tervezett elektromos járművek még ebben az évtizedben megérkezhetnek. Ezek akkumulátoros és üzemanyagcellás elektromos teherautók lesznek, nagyobb hatótávval. A Volvo Trucks célja, hogy a 2020-as évek második felében hidrogénes üzemanyagcellákkal működő elektromos teherautókat kezdjen értékesíteni, és hogy a teljes termékcsalád 2040-ig fosszilis üzemanyagoktól mentes legyen. „A fuvarozás éghajlatra gyakorolt hatásának csökkentése érdekében át kell térnünk a fosszilis üzemanyagokról az olyan alternatívákra, mint az elektromosság. De ennek a váltásnak a feltételei, és következésképpen az átmenet üteme drámaian eltérő lehet a különböző fuvarozók és piacok között. Sok mindentől függ, például a pénzügyi ösztönzőktől, a töltési infrastruktúrához való hozzáféréstől és a szállítási műveletek típusától” – mondja Roger Alm. Emiatt a legtöbb fuvarvállalat szakaszosan áll át az elektromos működésre. A gyakorlatban sokuknál lesz egy átmeneti időszak, amikor különböző üzemanyaggal működő, vegyes teherautó-flottájuk lesz. „Az alvázat úgy alakítottuk ki, hogy független legyen a használt hajtáslánctól. Ügyfeleink vásárolhatnak több Volvo teherautót ugyanabból a modellből, és csak abban fognak különbözni, hogy lesznek közöttük elektromosak, illetve gázzal vagy gázolajjal működők. Ami a termék jellemzőit illeti, például a járművezetői környezetet, a megbízhatóságot és a biztonságot, minden járművünk ugyanazoknak a magas követelményeknek felel meg. Fontos, hogy a járművezetőknek ismerős legyen a jármű, és képesek legyenek biztonságosan és hatékonyan kezelni azt függetlenül attól, hogy milyen üzemanyagot használnak”– tette hozzá Roger Alm.

A Volvo Trucks szemszögéből nézve a fenntarthatóbb közlekedésre való áttérés nagyrészt arról szól, hogy a fuvarozók számára a lehető legzökkenőmentesebb legyen a váltás, így elkezdhessenek alkalmazkodni hozzá. A felkínált megoldásoknak fosszilis üzemanyagtól menteseknek kell lenniük, és lehetővé kell tenniük a fuvarozók számára, hogy a szükséges mértékben jövedelmezők és a termelékenyek legyenek. „Elsődleges feladatunk az elektromos járművekre való áttérés megkönnyítése. Átfogó megoldásokat kínálunk, amelyek magukban foglalják az útvonaltervezést, a megfelelően konfigurált járműveket, a töltőberendezéseket, a finanszírozást és a szolgáltatásokat. A hosszú távú biztonság, amelyet mi, valamint a kereskedők és szervizműhelyek globális hálózata biztosít ügyfeleink számára, minden eddiginél fontosabb lesz”– mondja Roger Alm.

Forrás és kiemelt kép: Volvo Trucks