Menü

Blog

Vezetés, utazás, hosszú utak megtétele

Vezetési hibák - mit ne tegyél?

Utazásaink során sokszor vétünk hibákat vezetés közben. Ezek a legtöbb esetben csak kisebb botlások, de érdemes odafigyelni, hogy súlyosabb vezetési hibák ne kerüljenek elő, hiszen ezek akár balesetet is eredményezhetnek.

Nem mindegy, hogy mekkora hibát vétünk, legrosszabb esetben igen súlyos következményekkel járhat egy pillanatnyi figyelmetlenség, ezért fontos, hogy mindig az útra koncentráljunk, mikor a volán mögött ülünk.

Apró, rutin hiányából fakadó vezetési hibák

Főleg kezdő sofőrökre jellemző, hogy stresszhelyzetként élik meg a vezetést. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy olyan hibákat vétenek, mint például a lefulladás, vagy a parkolás körüli bizonytalanság. Ezek a vezetési hibák azonban idővel eltűnnek majd, hiszen minden csak gyakorlás kérdése. Minél többet van úton az ember, annál kevésbé lesz már oka az idegességre, hiszen minden mozdulatot természetesként fog megélni.

Forgalomban elkövethető pontatlanságok

Mindig célszerű betartani a megengedett sebességhatárokat, hogy ne történjen nagyobb baleset. Hiszen ha egy kanyart például nem megfelelő sebességgel próbáljuk meg bevenni, előfordulhat, hogy nem úgy sikerül, ahogy terveztük. Lehet, hogy csak az autó törik össze, de az is előfordulhat, hogy súlyos sérüléseket szenvedünk, sőt akár mások életét is veszélyeztetjük.

Nem érdemes azonban túl óvatosan és lassan sem közlekedni, mert ezzel idegesíthetjük a többi járművezetőt, akik miatt mi magunk is stresszesek leszünk. Ha kellő rutint szeretnénk szerezni, vezessünk félreeső helyeken, ahol kevesebb a jármű, ne csúcsforgalomban. Akár segítséget is kérhetünk egy tapasztaltabb sofőrtől, aki támogat minket vezetés közben.

Súlyosabb hibák

Súlyosabb hibának számít forgalomban a hirtelen fékezés, amelynek kimenetele nem csak rajtunk múlik, hanem a többi sofőrön is, hiszen nem tudhatjuk, hogy ők mennyire figyelnek oda a többiekre. A figyelmetlen irányváltoztatás is nagyobb pontatlanságnak számít. Sokan nem néznek körül rendesen sávváltás vagy kanyarodás előtt, így baleseteket okoznak. Fontos, hogy ahhoz, hogy ezt elkerülhessük, akkor is nézzünk körül, ha nekünk van elsőbbségünk, nehogy egy óvatlan jármű miatt érjen minket sérülés.

Ezekre a hibákra mindenképpen oda kell figyelnünk vezetés közben annak érdekében, hogy épségben elérjünk úti célunkhoz. Számodra is legyen alapvető saját és embertársaid testi épsége, így a szabályokat betartva közlekedj az utakon!

Amennyiben szeretnél többet megtudni cégünkről, keress minket elérhetőségeink valamelyikén, vagy kövesd a Cargobull Szerviz Facebook oldalát!