Menü

Blog

Vezetés, utazás, hosszú utak megtétele

Vezess télen biztonságosan

A téli hónapok sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek a volán mögött is, mint a melegebb évszakok. Vezess télen az időjárásnak megfelelő körültekintéssel és odafigyeléssel, hogy ne kerülhess váratlan szituációkba.

Fő az óvatosság, senki nem szeretne balesetet szenvedni, se Te, se sofőrtársaid!

Maradj éber, lassíts le és tartsd uralmad alatt a járművet!

Ez a biztonságos téli vezetés három fő eleme. A tél kihívást jelent az autósok számára, így a veszélyek is elkerülhetőek. Vezess télen az útviszonyoknak és a sokszor kiszámíthatatlan időjárásnak megfelelően.

A biztonság elsődleges fontosságú

A téli vezetés a szokásosnál jobban igénybe veszi a gépkocsit és a vezetési készségeit. Ezért ügyelj arra, hogy jól fel legyél készülve a téli viszonyokra.

Használj téli abroncsokat

A téli abroncsok fokozzák a menetbiztonságot azáltal, hogy jobb tapadást, fékezést és irányíthatóságot biztosítanak fagyban, hóban, latyakban és különösen jeges úton. A négy téli gumi jobb koordinációt és stabilitást biztosít.

Legyél tudatában saját és mások korlátainak

Folyamatosan összpontosíts a környezetedre. Igazítsd a menetsebességét a fennálló körülményekhez és tarts biztonságos követési távolságot az előtted haladó jármű mögött. Kerüld az olyan helyzeteket, amikor előre látható, hogy csúszós úton hirtelen fékezni kell.

Fékezés

Alapvetően fontos, hogy számíts a fékezésre és tartsd meg a szükséges féktávolságot. Kerüld a hirtelen fékezést és a nagy sebességet. Ne tegyél hirtelen mozdulatokat és kerüld a túl erős gyorsítást. Fokozatosan és ne erőteljesen gyorsíts. Próbálj meg fokozatosan fékezni, nehogy blokkolódjanak a kerekek. Ha a kerekek blokkolnak, a jármű megcsúszik és irányíthatatlanná válik. Ha ez történik, a fékpedál felengedésével engedd, hogy az abroncsok újra tapadjanak, majd felváltva lassítson a motorfékkel és a fékpedál lenyomásával. A hegymeneti megcsúszás veszélyének csökkentése érdekében válts magasabb fokozatba, mint száraz időben tennéd.

Elindulás

Havon történő elinduláskor a megcsúszás elkerülése érdekében alapvetően fontos a fokozatos gyorsítás. Ha a kerekek megcsúsznak, válts magasabb fokozatba csökkentve a kerekekre ható erőt. Így egyenletesen el tudsz majd indulni.

Kanyarok

Kanyarodás előtt lassíts le egyenes vonalban. Ahhoz, hogy ne csússzon meg és ne veszítsd el az uralmad a jármű fölött kanyarodáskor, egyenletesen, folyamatos mozdulattal kormányozz. Lassan és kiegyensúlyozottan haladj.

Az első kerekek fölötti uralom elveszítése

Ha a jármű irányíthatatlanná válik, a gázpedál felengedésével csökkentsd a sebességet, és így próbáld meg helyreállítani a tapadást. Szükség esetén nyomd le egy kissé a fékpedált anélkül, hogy az blokkolná a kerekeket.

A hátsó kerekek fölötti uralom elveszítése

Abban az esetben, ha a hátsó kerekek tapadása megszűnik, de az elsők még tapadnak, az elsőkerék-meghajtású jármű esetén óvatosan gyorsíts fel a stabilitás visszanyerése érdekében. Hátsókerék-meghajtás esetén azonban óvatosan engedd fel a gázpedált, amíg helyre nem áll a hátsó kerekek tapadása. Ezt követően gyorsíts óvatosan a sebesség fenntartásához. Semmi esetre se fékezz, mert az fokozza a hátsó kerék instabilitását.

Ha ezeket az apró szabályokat betartod, és körültekintően közlekedsz a síkos utakon is, nem érhet baj!

Tudj meg több információt a vezetés fortélyairól a kamionos szakmában, kövesd a BestCamion Facebook oldalát!