Menü

Blog

Érdekességek

Vaskos lehet a büntetés, ha nem tartod a követési távolságot

A vezess.hu megvizsgálta, hogy mi a helyzet a követési távolság betartására vonatkozó szabályok között. Nézzük az eredményt. Nyugati szomszédunknál, Ausztriában az a szabály, hogy a követési távolság nem lehet kisebb 0,4 másodpercnél (korábban 0,8 volt). Ez egységesen vonatkozik személyautókra és teherautókra egyaránt, de utóbbiaknak az autópályákon kívül legalább 50 méteres távolságot kell hagyniuk az előttük haladó járműtől. Ha valaki ezt megszegi, akkor bírság jár érte. Ráadásul mindez automatikusan történik, mert az osztrák autópályákon távolságmérő készülékeket használnak, ezért csak akkor értesül róla az autós, amikor megkapja csekket. A német rendelkezés valamivel szigorúbb. A személyautóknál általánosságban a két másodperces szabály él, míg a teherautóknak 50 km/óra felett legalább 50 méteres követési távolságot kell tartaniuk az előttük haladó járműtől. Ha valaki ezt nem tartja be, akkor a sebesség és szabályszegés mértéke szerint kaphat bírságot. Egyes adatok szerint a büntetés akár a 250 eurót, vagyis a 80 ezer forintot is elérheti, ugyanakkor érdeklődésünkre a bajor rendőrség még ennél is magasabb számot adott meg.
Eszerint Bajorországban minimum 75 euróba kerülhet ennek a szabálynak a megszegése, de legrosszabb esetben akár 400 eurót, vagyis közel 130 ezer forintot is fizethet a figyelmetlen sofőr. A bajor rendőrség erre a célra a Vidit Systems VKS 3.0 rendszerét használja, mely szoftveresen végzi az ellenőrzést. Túl sok részletet nem árultak el, de annyi bizonyos, hogy a felüljáróknál például minimum 2-3 kamera áll üzemben ebből a célból.
A követési távolság be nem tartásáért a magyar rendőrség is büntet, bár azt a Vezess kérdésére elárulták, hogy hazánkban nincsenek kifejezetten ezt a fajta szabályszegést monitorozó kamerarendszerek. Nálunk tehát leginkább akkor lehet ebből büntetés, ha a rendőr észreveszi. Idehaza általános érvényű szabályozás van érvényben, eszerint egy járművel a másikat csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött – ennek hirtelen fékezése esetében is – meg lehessen állni. A KRESZ szerint a 3,5 tonnánál nehezebb és a 7 métert meghaladó járműveknek olyan követési távolságot kell tartaniuk, mely lehetővé teszi legalább egy személyautó előzést követő biztonságos besorolását. Ha valakit fülön csípnek a követési távolság megszegésért, akkor közúti veszélyeztetés címén 5-től 150 ezer forintig terjedő büntetést, vagy súlyosabb esetben akár legfeljebb 60 napos elzárást is kaphat. Megfelelő követési távolságot azonban nem a bírságok elkerülése miatt, hanem leginkább saját és mások biztonsága érdekében érdemes tartani!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

vezess.hu