Menü

Blog

Praktikus tanácsok vezetéshez

Váljon belőled is kamionos!

A kamionos szakma sokak számára lehet vonzó foglalkozás. Azonban nem árt tisztában lenni minden részlettel, mielőtt belevágsz a kihívásba.

Ahhoz, hogy kamionos válhasson belőled, sok szempontnak kell érvényesülnie, meg kell tanulnod a szakma minden fortélyát. Először is nagyon jól kell vezetni, de ennek nem szabad a legfontosabbnak lennie a döntés előtt.

A megbízhatóság és a felelősségteljesség nagyobb elvárások, hiszen egy komoly hivatásról van szó, amelyet legjobb tudásod szerint kell lebonyolítani. Nem végezhetsz hanyag munkát, hiszen az partnereid számára is nagy fejtörést okozhatna. Mindig a legjobbat kell kihoznod magadból és a helyzetből, így jó problémamegoldóképességnek is társulnia kell tulajdonságaid mellé.

A megfelelő szakmai tudás elengedhetetlen a sikeresség érdekében. Hogy ne felejts el semmit, a kezdetekkor mindenképpen jegyezz fel minden információt egy jegyzetfüzetbe, hiszen ez segítségedre lehet abban is, hogy az utazás során megfelelő időt tölts a volán mögött, ne lépd túl a megengedett vezetési idő mennyiségét.

A kamionozás egy életforma!

Nem szabad elfelejteni, hogy egy ugyanolyan munkahelyről van szó, mint más esetekben, még akkor is, ha utazással telnek a mindennapok. Más munkaidőben és életritmusban élnek a kamionos közösség tagjai, hiszen előfordulhatnak olyan napok, amelyeken több időt töltesz a kormánynál, mint amennyit egy irodai munkahely estében. A munkafolyamatok más ütemben zajlanak, így nehéz visszarázódni a hétköznapi életbe a szabadságok alkalmával is.

Nagyon sok szabályt kell betartani egy-egy fuvar során is, hiszen ezek megszegése esetén súlyos büntetések fizetendőek, az adott ország szabályozásának megfelelően. Ne hagyd ezt figyelmen kívül!

A hatékonyabb munkavégzés érdekében tervezd meg előre a napodat, hetedet, ismerd az egyes fuvarfeladatokat, és azok határidejét, hogy megfelelő ütemben tehesd meg a szükséges kilométereket.

A használható nyelvtudás elengedhetetlen, az angol és a német nyelv mellett érdemes más idegen nyelveket is társalgási szinten beszélni, hogy ne fordulhasson elő semmilyen kalamajka a nyelvtudás hiánya miatt.

Mindamellett pedig, hogy az anyagi juttatások kecsegtetőek lehetnek egyesek számára, figyelembe kell venni a döntés előtt azt is, hogy sok időt töltesz majd a családod, barátaid nélkül. Ezt az internet világa és a telefon ellensúlyozhatja, de mégsem ugyanolyan a világhálón tartani a kapcsolatot másokkal, mint személyesen találkozni.

Ha mindezekkel tisztában vagy, és úgy érzed, a kamionos világot neked találták ki, vágj bele!

Tudj meg több információt a kamionos szakmáról, kövesd a BestCamion Facebook oldalát!