Menü

Blog

Iparági hírek

Útdíj- és minimálbér-emelés, új fuvarbejelentési rendszer -július egy sereg változást hoz

Felemelik a német minimálbért

Idén január 1-jétől a minimálbér Németországban 9,82 eurót tesz ki. Július 1-jén a német minimum 10,45 euróra emelkedik. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ezzel nincs vége az ezévi emeléseknek. Október 1-jén ugyanis a minimálbér újból emelkedik – 12 euróra óránként.

Nem szabad elfelejteni, hogy a német minimálbérre vonatkozó előírások az ország területére kiküldetésbe küldött munkavállalókra is vonatkozik – így a teherautó-vezetőkre is. A kamionosok számára a törvényes minimum kifizetésére a fuvarozókat idén februártól a Mobilitási Csomag előírásai kötelezik.

Útdíj-emelés Belgiumban

Július 1-jén a belga Flandria és Brüsszel régiókban megnőnek az útdíjak. Az infláció mértékével emelt útdíjak minden belga és külföldi 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművet, valamint az N1 kategóriájú járműveket érintik, amelyeknek felépítmény-kódja BC, érintenek.

Új fuvarbejelentő rendszer Romániában

Idén július elejétől lépnek hatályba a fuvarozás szempontjából fontos változások a román jogban. Július 1-jén Romániában elindul az országos RO e-Transport rendszer, amelyet a Pénzügyminisztérium hozott létre. A célja az érzékeny áruk monitorozása (amelyeknek magas az adókockázata), amelyeket az ország területén át szállítanak. A rendszer olyan árukra terjed ki, mint a zöldség, a gyümölcs, a szeszes italok, a só és egyéb ásványi termékek (pl. cement), a cipők és a ruházati cikkek.

Többet a román rendszerről az erről szóló anyagunkban találhattok.

Biztonságosabb teherautók

Július 6-tól az EU összes országában hatályba lépnek az (EU) 2019/2144 rendelet előírásai a járművek biztonságával kapcsolatban. Többek között az alábbiakat vezetik be:

– fejlettebb vészfékezési rendszerek a személygépkocsikban és könnyű haszongépjárművekben,

– vész-sávtartó-rendszerek,

– intelligens sebesség-igazító rendszerek (Intelligent Speed Assistance),

– tolatást észlelő rendszerek,

– a járművezető álmosságára és figyelem összpontosítására figyelmeztető rendszerek,

– kanyarodást segítő és ütközésre figyelmeztető rendszerek.

Forrás: trans.info

Címkék:
változás