Menü

Blog

Iparági hírek

Újabb funkciókat tudnak ellenőrizni a német rendőrök a tachográfban

A tachográfok távoli ellenőrzése még mindig újdonság az európai utakon. Lengyelországban az ITD felügyelői tavaly november óta rendelkeznek ilyen jellegű berendezésekkel. Az országban az első berendezést a tachográfok távoli kiolvasásához a az ITD gdański kirendeltsége kapta meg

Németország viszont már tavaly tesztelte a Dedicated Short Range Communication (DSRC) technológiával felszerelt berendezéseket, amely lehetővé teszi távolról ellenőrizni a munkaidő rögzítő berendezéseket. A szászországi rendőrség 2021. júliusában megkezdte a teszteket az A4-es autópályán.

Eközben a Zauner, amely a programot szállítja a fuvarozási ágazat és az ellenőrző szervek számára, eldicsekedett, hogy a PSK II megoldása a frissítés után lehetővé teszi a tachográfok távoli ellenőrzését. Az eszközt évek óta használja a német rendőrség, a vám- és határőrizeti szervek, de csak a program legutóbbi változata kapott DSCR modul. Ennek köszönhetően a rendőrök elvégezhetik a tachográf előzetes ellenőrzését anélkül, hogy meg kellene állítaniuk a teherautót. A tachográf adatait ki lehet olvasni a teherautó mögött, vagy mellett haladva. Ezek alapján döntik el, hogy meg kell-e állítani a járművet további ellenőrzésre, vagy engedhetik tovább haladni. Ez növelné az ellenőrzések hatékonyságát és hatásfokát.

A beszállító szerint a program tartalmaz minden funkciót és szolgáltatást, amelyre a rendőröknek és a határőröknek szüksége van a mobil közúti ellenőrzések végrehajtásához. Többek között kínálja valamennyi lényeges adat gyűjtésének és importálásának lehetőségét (pl. vezetői kártya), analitikus eszközöket a jogsértések és manipulációk azonosításához, valamint megfelelő jelentések, eu-s űrlapok, jogsértések listájának és más dokumentumok készítésének lehetőségét.

A program legnagyobb aduja az időtengely, amely megmutatja többek között a járművezető tevékenységét és jogsértéseit. A rögzített adatokat össze lehet kapcsolni más adatsorokkal az időtengelyen, hogy gyorsan lehessen értelmes összehasonlításokat végezni.

– Az analóg és digitális tachográfok adatainak gyors kiértékelése

– A jogsértések listájának, köztük a büntetéseknek a közvetlen megjelenítése

– A manipulálási próbák automatikus ellenőrzése

– Különböző vezetői kártyák adatainak összesítése egy személyre

A legérdekesebb funkciókhoz tartozik az útvonal kiértékelése és követése („távolság összehasonlítása”), amely lehetővé teszi a megtett kilométerek ellenőrzését térképen való vizualizáció segítségével. Ez akkor is lehetséges lesz, ha nem lesz hozzáférés a hálózathoz a legújabb tachográfok esetében. Ezek ugyanis fel vannak szerelve beépített GPS-helymeghatározással, amely lehetővé teszi a jármű helyzetének pontos rögzítését a menet megkezdésekor egészen annak befejezéséig, valamint menet közben három óránként.

Idézzük fel, hogy az Európai Parlament és Tanács (EU) 165/2014. a közúti közlekedésben használt menetíró készülékekről szóló rendeletének 9. cikk 4. bekezdése értelmében távolról csak azokat az adatokat lehet lekérni, amelyek elengedhetetlenek a közúti ellenőrzés célzott elvégzéséhez, amelyek esetében a tachográfot manipulálták, vagy nem megfelelően kezelték. Ez összesen 19 paramétert érint.

Az alább meghatározott rögzített eseményre vagy adatokra kell vonatkozniuk:

  • utolsó biztonság elleni vétség kísérlete,
  • leghosszabb szünet az áramellátásban,
  • érzékelő hibája,
  • sebességre vagy útvonalra vonatkozó adatok hibája,
  • adatok ütközése a jármű mozgásával kapcsolatban,
  • járművezetés érvényes kártya nélkül,
  • kártya behelyezése menet közben,
  • idő beállításával kapcsolatos adatok,
  • kalibrálással kapcsolatos adatok (az utolsó két kalibrálás adataival együtt),
  • a jármű forgalmi rendszáma,
  • a tachográf által rögzített sebesség.

Forrás: trans.info

Címkék:
tachográf