Menü

Blog

Iparági hírek

Új Covid korlátozások 3 európai országban, amik a kamionosokra is vonatkoznak

Mivel a koronavírus delta változata terjed Európában, több ország ismét korlátozza, kik és hogyan léphetnek be a területükre. A korábbi gyakorlattal és az Európai Unió ajánlásával ellentétben a teherautó-sofőrök nem mentesülnek a koronavírussal kapcsolatos korlátozások alól, ha Romániába, Litvániába és Lettországba mennek.

Románia
Románia bevezette a jelzőlámpás rendszert (zöld-sárga-piros jelölések alkalmazása) az utazók osztályozására. Az országok listája itt található. Az európai országok közül csak az Egyesült Királyság piros ; Spanyolország, Portugália és az Orosz Föderáció sárga színű. Az új korlátozások július 13. óta vannak érvényben.
Szabályok a vörös országból (pl. Egyesült Királyság) Romániába belépő sofőrök számára:

Az Egyesült Királyságból érkező utazóknak tizennégy napra karanténba kell vonulniuk.
Ezek alól kivételt képeznek azok, akik:

– bizonyítani tudják, hogy a COVID-19 elleni teljesen be vannak oltva (mindkét oltást megkapták), és az utolsó oltás óta legalább tíz nap telt el,
VAGY
– akik bizonyítani tudják, hogy megkapták és kigyúgyultak a COVID-19-ből, és a fertőzöttségük óta 14 és 90 nap telt el, mielőtt Romániába érkeznének.
Azok az utazók, akiknek negatív RT-PCR tesztjük van (legfeljebb 72 órával a határra való érkezés előtt készítették), mentesülnek a karantén alá feltéve, hogy az érkezéstől számított 72 órán belül elhagyják Romániát , különben várhatóan tizennégy napig karanténba kerülnek.
Minden más utazónak, beleértve a hivatásos tehergépjármű-vezetőket is, tizennégy napig kell karanténba vonulniuk, kivéve, ha megfelelnek a következő kategóriák egyikének:
- Bárki, aki epidemiológiai kockázatú országból származik (több mint 3 fertőzés / 1000 az elmúlt 14 napban), de aki az elmúlt tizennégy napot egy másik országban töltötte. A legfrissebb lista a román kormány honlapján található  (román nyelven).
- Legfeljebb 2,4 tonna teherbírású tehergépjárművek vezetői ; kilencnél több üléssel rendelkező járművezetők; pilóták, hajózószemélyzet, mozdonyszerelők és vasúti személyzet; a román lobogó alatt közlekedő hajókról leszálló tengerészek, ha a munkáltatók megfelelő biztonsági tanúsítványokat nyújtanak be.
- A szerződés teljesítése után Romániába visszatérő romániai vállalatok alkalmazottai, akiknek igazolásuk van Románián kívüli munkavállalásukról; a romániai képviselettel rendelkező külföldi vállalatok képviselői, igazolva, hogy szerződésük van egy romániai céggel való együttműködésre; technikusok, akiknek igazolása van arról, hogy szerelési vagy karbantartási munkákhoz érkeznek, vagy speciális feladatokat látnak el orvosi, tudományos, gazdasági, védelmi, közrendészeti vagy közlekedési vállalatoknál.
- Átutazó személyek, ha 24 órán belül távoznak.
- Romániai vállalatok alkalmazottai, akik tárgyalások vagy szerződéskötések után tértek vissza, feltéve, hogy negatív RT-PCR-jük teljesült, legfeljebb 72 órával a beszállás előtt vagy a határra érkezéskor, ha önállóan utaznak.
A nyilatkozat szövege megtalálható a  román kormány weboldalán  (román nyelven).
Ezek a korlátozások nem vonatkoznak a legálisan Romániában lakó Egyesült Királyság állampolgáraira, akiknek Románia újbóli belépéséhez igazolniuk kell a lakóhelyüket.
Milyen dokumentumot fogadnak el?
Az európai járművezetők számára az EU digitális COVID tanúsítványát elfogadják az oltás igazolásaként.

Litvánia
A Litván Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma (SAM) bejelentette, hogy azoknak a járművezetőknek, akik több mint 24 órát szándékoznak az országban tölteni, a határon be kell mutatni, vagy legkésőbb 24 órán belül el kell végezniük egy COVID-19 tesztet Litvániában. Korábban ez az időszak 72 óra volt.
Ha az a személy, aki nem szándékozott 24 órán át vagy hosszabb ideig Litvániában tartózkodni, mégis az országban tartózkodik 24 óra elteltével nem rendelkezik negatív vizsgálati eredménnyel, akkor naponta COVID-19 tesztet kell csináltatnia.

Lettország
Az EU Oroszországgal és Fehéroroszországgal való külső határán keresztül Lettországba érkező kereskedelmi teher- vagy személyszállítás hivatásos sofőrjeinek negatív COVID-19 vizsgálati eredményt vagy teljes oltási igazolást kell bemutatniuk.
Akinek nincs ilyen dokumentuma, tesztet kell végrehajtania a határátkelőhelyeken: Grebņeva, Terehova, Pāternieki vagy Silene . Ha a professzionális járművezetői teszt eredménye pozitív, a járművezetőt el lehet utasítani önálló elszigetelésre.
Jelenleg a szabályok előírják, hogy a Lettországba belépő járművezetőknek 24 órán belül a legközelebbi elérhető helyen kell elvégezniük a tesztet.
Ha egy teherautó vezetőjének vagy utasának betegségét diagnosztizálják, a fuvarozó továbbra is felelős a szállításért.
trans.info