Menü

Blog

Iparági hírek

Új, a magyar sofőrökre is vonatkozó belépési szabályok Litvániában

Hétfőtől Litvániában új határátlépési szabályok vannak érvényben, amelyek a szállítmányozási ágazatot érintik. Legtöbbjük a litván állampolgárokat és a litván vállalatoknál alkalmazott embereket érinti, de a korlátozások egy része külföldről érkező sofőrökre is vonatkozik, beleértve a magyarokat is.

Hétfőtől a litván szállítmányozási ágazat sofőrjeinek és alkalmazottainak 10 napos karanténon kell átesniük. Kivételt képez a be- és kirakodás az átutazás és a Litvániába érkezés, ezért a külföldről érkező sofőrökre ez nem vonatkozik.

A magyar járművezetőknek viszont ki kell tölteniük egy kötelező kérdőívet, és kapniuk kell egy QR-kódot, mielőtt belépnének Litvániába (hasonlóan Lettországhoz). Az űrlapot online kell kitölteni. Az angol nyelvű űrlap elérhető az Egészségügyi Központ honlapján.

A kérdőív vagy QR-kód hiányában a kamion sofőrökre 500–1,5 ezer eurós pénzbírság várhat.

A kérdőív kitöltésekor ügyelni kell a tartózkodási hely pontjára. Tranzitot végrehajtó személyek esetében azt a határátkelőhelyet kell megadni, amelyen keresztül a sofőr elhagyja Litvániát. Kétirányú szállítást végző sofőrök esetében (pl. Kirakodás céljából belépnek Litvániába) itt kell megadniuk a kirakodás helyét. Arra is figyelni kell, hogy a sofőröknek a litván tartózkodásuk alatt el kell elszigetelődniük a teherautó kabinjában.

trans.info