Menü

Blog

Praktikus tanácsok vezetéshez

Túlélőkalauz vezetéshez

Vezess biztonságosan!

Minden helyzetben érdemes felkészülni vezetés előtt, hogy mire számíthatunk, így azt is jól át kell gondolni, hogy az időjárási körülményeknek megfelelően induljunk útnak. Az alábbi túlélőkalauz bemutatja a legextrémebb körülmények esetében fontos tudnivalókat, hogy mire kell leginkább odafigyelni a volánnál.

Éjszaka

Az éjszakai vezetés egyik legnagyobb veszélye a fényviszonyok változása. Szemednek hozzá kell szoknia a fény-sötétség váltakozásaihoz, valamint az út megvilágításához. Annak érdekében, hogy ne vakítsaon el a hátulról érkező autók fényszórója, változtasd meg a visszapillantó tükör szögét. A szemben közlekedő autók fényszórójába pedig semmilyen esetben ne nézz bele, hiszen ez teljesen elvakíthatja látásodat, akár balasetet is okozhat.

Esőben

Csapadékos időben csökkennek a látási viszonyok, így eső esetén is körültekintőnek kell lenni. A csapadék miatt az út csúszóssá válhat, így lassíts. Ha sietsz, akkor is óvatosan vezess, hogy ne történhessen meg a baj, épségben megérkezz úti célodhoz. Fontos, hogy ilyen esetekben minél nagyobb követési távolságot tarts az előtted haladó jármű után, hiszen az autó féktávolsága is megnövekedhet a csúszós aszfalton. Ahhoz, hogy a visszaverődő fény ne vakítson el, használd a tompított fényszóródat és helyzetjelződet!

Ködben

Ködös időben az egyik legfontosabb dolog, hogy a fényszórót ne reflektor állásban használjuk, hanem tompítottan, és inkább kapcsoljuk be a ködlámpát, hiszen így sokkal jobban átszűrődik a fény a ködön, mint a reflektor esetében. Ilyen zord időjárásban is éerdemes óvatosan, lassan közlekedni, a biztonságos követési és ezáltal féktávolságot betartva közlekedjen, ne előzzön, hiszen a ködben rövidebb a látótávolság is!

Havon és jégen

Hó és jég esetében fontos, hogy lassan vezess, ne siess sehova, ne tegyél hirtelen mozdulatokat, lassíts és gyorsíts egyenletesen. Ahhoz, hogy a lejtőkön is fenntarthasd az uralmat a járműved fölött, kapcsolt alacsonyabb sebességbe és lassan vezess. A kisodródás és a megcsúszás elkerülése a gáz és a fék óvatos használatával érhető el. A biztonsághoz elengedhetetlen megtartani a megfelelő követési távolságot. Jeges, havas időben különösen fontos kellékek a jégkaparó, a lapát és a hólánc is, felkészülve a legextrémebb körülményekre is.

Szélben

Erős szél esetén is érdemes óvatosan, lassan vezetni, hiszen az erős széllökések bármikor eltéríthetik a jármű útját. Legyél elővigyázatos és húzd fel az összes ablakot, nehogy valami olyan részecske kerüljön a légterébe, amely akadályozhat a koncentrálásban. A gyalogosokra mindig körültekintően figyelj, hiszen az sem biztos, hogy a széltől meghallják a kürtöt vagy a jármű hangját, ha nem néznek körül.

Hegyek között

Ha hegyi túrát tervez, mindenképpen ellenőrizze a következőket indulás előtt. A fékek állapota és a pótkerék állapota fontos, valamint az is, hogy legyen nálad szerszám, az esetleges meghibásodás javítása érdekében. Elsősegély-felszerelés és megfelelő ruházat nélkül nem célszerű elindulni, illetve élelmiszert, innivalót is szükséges vinni, senki nem tudhatja, mi fog történni. Ha tökéletesen felkészült szeretnél lenni, tájékozódj az időjárási viszonyokról és útvonalakról még indulás előtt.

Autópályán

Az autópályákon is be kell tatani néhány szabályt, amelyek biztonságot adnak. A gépkocsi uralmának megtartása érdekében nem tegyél hirtelen mozdulatokat, mindig időben jelezd sávváltási szándékodat, valamint tartsd be a sebességkorlátozást és a követési távolságot is.

Abban az esetben, ha hosszabb útra mész, mindig vigyél magaddal innivalót és ennivalót, hiszen soha nem tudhatod, hol történik meg a baj. Készülj fel minden eshetőségre!

Cégünkről a Rólunk menüpont alatt tájékozódhatsz!