×

Cookie beállítás

Menü
×

Cookie beállítás

Menü

Blog

Iparági hírek

Több frontos fejlődést igényel az önvezető kamion

Gunnar Gburek véleménye

Egy „új éra” hajnalának lehetősége már rég a közbeszéd tárgyát képezi, ám megjósolhatatlan, hogy mikor lépünk az önvezető járművek korszakába. A tudomány és a technika rohamosan fejlődik, az emberi kreativitás pedig nem ismer határokat, valamint lehetetlent. Ami tegnap egy közhelyes sci-fi a TV-ben, az holnapra valóság.

Az innovatív gondolkodásmód esetében, fontos a realitás talaján maradni, még ha tele is van az emberiség tervekkel.

„Ha az álmaid nem rémisztenek meg, akkor nem elég nagyok.” – hangzik az örökzöld ismeretlen forrásból.

Az önvezető kamionok érájának eljövetelének kapcsán, már hírt adtunk a Magyarországon tesztelt önvezető kamionokról, ám a szintlépéshez napról-napra közelebb kerülünk.

A platooning elvet, az előző blogposztban is megemlítettük, melyről Gunnar Gburek is kifejtette véleményét. A lényeg, hogy a konvojban haladásnak köszönhetően, hatékonyabb lesz majd az áruszállítás, ráadásul – nem utolsó sorban – környezetbarátabb is. A Timo Com logisztikai szóvivőjének véleménye szerint, a modern technika kialakulásának lehetősége nagyban függ az innovációk mellékutcáitól is, például a kamionos dokumentumkezelés, valamint a raktér kihasználtságának arányaiban való javításától, hiszen az egyik nincs a másik nélkül és vice versa. Manuálisról digitálisra való átállásról kell beszélni, minden egyes részterületet illetően.

Gburek elmondása szerint, az új időszámításban – ha minden terv szerint alakul, az extrém balesetektől eltekintve – a kamionok már nem az autópályán, hanem az íróasztalnál kell, hogy kihívásokkal találkozzanak. Az analóg kor kivédése érdekében ugyan ember tervezi, de gép végzi majd a logisztikát.

Ha egy adott terv ennyire végiggondolt, az sok jóval kecsegtetett már a tudomány történelme során.
Tetszett a bejegyzés? Olvasson még több iparághoz köthető hírt!

A jövő: az önvezető fuvar-lebonyolítás