Menü

Blog

Vezetés, utazás, hosszú utak megtétele

Telematikai eszközök használata - miért jó ez nekünk?

Manapság egyre inkább elterjedtek a telematikai eszközök használata, mind a személyközlekedés, mint a szállítmányozás területén is. Nem csak az utasoknak és a közlekedéstervezés szempontjából fontosak ezek az adatok, hanem a fuvarozó cégek és a munkáltatók számára is.

Miről is van szó?

A telematika egy mesterségesen alkotott fogalom, a telekommunikáció és az informatika szavak összetételével képezhető. A közlekedési telematika a közlekedési információk felvételével, átvitelével, tárolásával, feldolgozásával és felhasználásával foglalkozik. A telematika alkalmazása a személyközlekedésben és a teherszállításban is valamennyi résztvevő (pl. működtetésért felelős hatóság, üzemeltető társaságok, utasok) számára jó néhány előnnyel jár.

A telematikai alkalmazások céljai a között szerepel a közlekedési infrastruktúra kapacitáskihasználásának növelése, a forgalmi áramlatok egyenletes, zökkenőmentes (menetrend szerinti) levezetése, az energiafelhasználás és a balesetek számának csökkentése, növelt értékű, teljes körű, dinamikus információszolgáltatás, korszerű menetdíjbeszedés, a közlekedési eszközök közötti átszállások (csatlakozások) biztosítása, a váratlan események, üzemzavarok hatékony kezelése, s közlekedéstervezéshez szükséges adatok gyűjtése, valamint a személy- és vagyonvédelem (szubjektív és objektív biztonság növelése).

Miért hasznos?

Ha a fuvarozást, mint iparágat nézzük, elmondhatjuk, hogy egyre többen érdeklődnek az olyan egyedi, testre szabott szolgáltatások iránt, amelyekkel tovább javíthatják működésük hatékonyságát. Az üzemanyag összetételének ellenőrzésére, a járművezetők vezetési stílusának elemzésére vagy akár a rakományra vonatkozó adatok valós idejű monitorozására is irányulhatnak a telematikai eszközök.

A telematikai piac bővülésében szerepet játszott az is, hogy számottevő mértékben megnőttek a közúti áruszállítást érintő terhek, így a fuvarozók már tudatosan keresik az olyan megoldásokat, amelyek segítségével csökkenteni tudják kiadásaikat.

A közlekedési fejlesztéseket egyrészt a közlekedési funkciók telematikai támogatásának igénye, másrészt pedig a folyamatosan bővülő információtechnológiai eszköztárnak a közlekedés célú felhasználási lehetősége motiválja. A rendszerek „életképesek”, a gyakorlatban alkalmazhatók. Az is világosan látszik, hogy ezen megoldások elterjesztése a személyközlekedésben nem egy „egyszeri vállalkozás”, hanem egy hosszú folyamat, tekintettel a résztvevők nagy számára, és a fejlesztési feladatok nagyságára.

Cégünkről további információt a Rólunk menüpont alatt kaphatsz!