Menü

Blog

Iparági hírek

Tájékoztatás a veszélyes áruk közúti szállításában érintett járművezetőknek

A Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2020. november 17-én Magyarország is csatlakozott az M330 sz. multilaterális egyezményhez, amely szerint a 2020. március 1. és 2021. február 1. között lejáró ADR oktatási bizonyítványok érvényessége 2021. február 28-ig automatikusan meghosszabbodik.

A hosszabbítás csak ez egyezményt aláíró országok területén történő szállításokra vonatkozik. Ezek köre folyamatosan bővül, december 2-ig bezárólag az alábbi országok szerepelnek a listán:

Ausztria, Belgium, Csehország, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Írország, Lengyelország, Lettország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Törökország.

Fontos információ, hogy a jelzett időpontig (2021. február 28.) az automatikusan meghosszabbított érvényességű „lejárt” bizonyítvánnyal is tehető ismeretfelújító vizsga.

Az egyezményről szóló részletes angol nyelvű tájékoztatás ezen az oldalon érhető el ».

Az ADR képzés a veszélyes árut szállító gépkocsivezetők ADR oktatási bizonyítványának megszerzésére irányul. A robbanóanyagok és tárgyak (ADR 1 osztály), a radioaktív anyagok (ADR 7 osztály) küldeménydarabos szállításán, valamint a tartányjárművel történő (gázok, gyúlékony folyadékok, stb.) szállításokon túlmenően mindazon gépkocsivezetőknek, akik járművükön veszélyes árut szállítanak, tevékenységük végzéséhez a vonatkozó rendelet szerint szükségük van az adott áruosztályra érvényes ADR oktatási bizonyítványra. Az ADR oktatási bizonyítvány a sikeres vizsgától számított 5 évig érvényes, a lejáratot megelőző évben ismeretfelújító tanfolyammal, illetve vizsgával érvényessége további 5 évvel meghosszabbítható.

KAV – MKFE Kommunikáció