×

Cookie beállítás

Menü
×

Cookie beállítás

Menü

Blog

Praktikus tanácsok vezetéshez

Sokaknak kerülhet veszélybe a jogosítványa - Az alvási apnoé és ami mögötte van

A közúti balesetek hátterében egyre többször az alvási apnoe szindróma áll. Erre már a jogosítvány megújításánál is figyelniük kell az orvosoknak, bár saját bevallásuk szerint kevesen végeznek szűrést - adta hírül az Egészségkalauz alapján az InfoRádió a napokban.

Az elmúlt egy évben három buszbaleset hátterében is a buszvezető nem diagnosztizált OSAS (Obstructive Sleep Apnea Syndrome), vagyis az apnoé, az alvás alatti légzéskimaradás betegség állt. Ezzel kezelték a veronai balesetben érintett busz sofőrjét is. Ez az állapot leginkább az erősen horkoló embereknél jelentkezik.

Vezetés közbeni elalvás szempontjából kiemelten veszélyeztetettek a serdülőkorú-fiatal felnőtt gépjárművezetők, a különböző alvászavarokban szenvedők (elsősorban alvásfüggő légzészavar, krónikus inszomnia, narkolepszia), valamint a hivatásos gépjárművezetők.

26893653 - a young man falling asleep at the steering wheel

Az OSAS legfontosabb jellemzője a felső légutak alvás alatti, ismétlődő, részleges vagy teljes elzáródása, amely a szervezet oxigéndeszaturációját (oxigénellátottságának romlását) okozza. Ez felületes alváshoz (mikroébredésekhez) vezethet, mely nappali álmosságot, fáradtságot okoz.
A betegség felismerésében fontos szerepe van a háziorvosnak, és ezt erősíti egy 2015-ös Emmi-rendelet, mely a jogosítvány megújításához szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat részévé tette az alvás közbeni légzészavar kiszűrését.

31010393 - man keeping woman awake in bed with snoring

Azon kérelmezőket, akiknél fiziológiai jellemzőik alapján felmerül a mérsékelt vagy súlyos OSAS gyanúja, alvászavar-szűrővizsgálatra kell beutalni.
Az egyes alkalmassági csoportba tartozó alvási apnoéban szenvedő pácienseknek háromévente, a hivatásos jogosítvánnyal rendelkezőknek pedig évente alvásdiagnosztikai központban végzett orvosi felülvizsgálaton kell részt venniük, amelynek célja annak megállapítása, hogy a beteg betartja-e a kezelés során kapott utasításokat, szükséges-e a kezelés folytatása.

Az alvási apnoe kezelési lehetőségei

Folyamatos pozitív légúti nyomás (CPAP). Ha Önnek mérsékelten súlyos vagy súlyos apnoe-ja van, akkor az Ön esetében kedvező hatású lehet egy olyan készülék alkalmazása, ami alvás alatt az orra helyezett maszkon keresztül folyamatosan levegőt juttat be a légutakba. A CPAP (ejtsd szí-pap) készülék segítségével a légutakban uralkodó nyomás mindig egy kicsivel magasabb, mint a környező levegő nyomása, ezáltal nyitva tartja a felső légutakat, megakadályozza az apnoe-t és a horkolást.

[caption id="attachment_1002" align="alignnone" width="644"]15561702 - man with sleeping apnea and cpap machine A CPAP géppel történő alvás évekkel hosszabbítja meg az életet! Kérjen segítséget szakorvosától![/caption]

Bár a CPAP-készülék használatával nagyon eredményesen lehet az alvási apnoe-t kezelni, nem minden beteg tudja megszokni a készülékek használatát. Egy kis idő elteltével meg lehet szokni a maszk biztonságos rögzítéséhez szükséges pántok nyomását. Lehet, hogy Önnek több mint egyféle maszkot kell kipróbálnia ahhoz, hogy az Ön számára legkényelmesebbet megtalálja. Egyes betegeknél a maszkhoz adott párásító is nagyon jótékony hatású lehet.

A CPAP-készülék használatakor jelentkező problémák esetén ne mondjon le a készülék használatáról! Beszéljen orvosával, és próbálják állítani a készüléken, illetve a maszkon, kényelmesebbé téve ezt. Keresse fel orvosát akkor is, ha a készülék alkalmazása mellett is horkol a kezelés megkezdése után! Ha testtömege változott, a nyomás beállítását az új testtömeghez kell hozzáigazítani.

Az alvási apnoé szindrómának ezen kívül még számos korszerű kezelési módja van, Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus egy részletes és közérthető szakmai cikkben foglalta össze mit tehetünk ha ebben a betegségben szenvedünk!

Soha nem késő közbelépni!

 

Forrás: Inforádió, Webbeteg, Camiontruck&Bus Magazin


 

Címkék: