Menü

Blog

Praktikus tanácsok gépjármű fenntartáshoz

Robbanó gumiabroncs? Vigyázz, nagyon veszélyes!

A gumiabroncs karbantartására nem csak a téli időszakban kell kiemelten odafigyelni, hogy megfelelő tapadást biztosítsanak a járműnek, hanem akkor is, ha jobbak az időjárási viszonyok. Ha robbanó gumiabroncs kerül elénk az nagy veszélyekkel járhat együtt.

Legyen szó akár gépjárműről, akár tehergépkocsiról, az abroncsok felügyelete minden esetben fontos. Váltsunk mindig az évszakoknak megfelelő gumira, hogy mindig biztonságban érezhessük magunkat utazás közben.

Tudnivalók az abroncsokról

  • Mindig a megfelelő időszakhoz tartozó, tehát nyári vagy téli garnitúrát használjuk, hiszen a kerekek kopása ettől is függ. Minél többet használjuk a nem megfelelő időben, annál gyorsabban kopik a felületük, így annál többször kell cserélni őket.
  • A hosszabb élettartam reményében tartsuk távol a gumikat a nyílt lángtól vagy gyúlékony anyagoktól.
  • Jól szellőző, száraz és állandó hőmérsékletű helyen tároljuk őket, ahol nem érheti semmilyen környezeti behatás, mint napfény vagy bármilyen nemű csapadék, ezzel is növelve a használhatóság idejét.
  • Szükséges az állandó karbantartás, hiszen ez az a felület a gépjárművön, amely érintkezik az úttesttel, nyeli el az út egyenetlenségeit, és reagál a különböző manőverekre.

Veszélyes a robbanó gumiabroncs

Valós életveszélyben érezhetjük magunkat, ha éppen előttünk robban szét egy tehergépjármű gumija. A hirtelen nyomásvesztés elementáris erővel történik meg, ahogy a 9 barosra fújt abroncs elenged. Jobban teszi mindenki, ha távol marad ilyen esetekben.

Persze ez sokszor elkerülhetetlen és nagyon hirtelen történik meg, amikor nem is számít rá az ember, de mégis érdemes odafigyelni arra, hogy mennyire használtak a járművünk kerekei. Hiszen, ha rendszeresen vizsgáljuk a gumik állapotát, akár el is kerülhető egy ilyen baleset.

Amennyiben szeretnél többet megtudni a tehergépjárművek karbantartásáról és a gumiabroncsról, keress minket elérhetőségeink valamelyikén, vagy kövesd a Cargobull Szerviz Facebook oldalát!