×

Cookie beállítás

Menü
×

Cookie beállítás

Menü

Blog

Iparági hírek

Pénteken élesítették a hatóság új ellenőrző fegyverét

2018. június 1-jétől a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM) az eddigi figyelmeztetések helyett bírsághatározatokat kézbesít a jogszabálysértő módon túlterhelt járművek üzemben tartói számára.

A TSM rendszer a túlterhelt, így a biztonságra is veszélyt jelentő, az utak állapotromlását felgyorsító tehergépjárműveket a korábbinál jelentősen hatékonyabban szűri ki a forgalomból. Az országosan 89 mérőhelyen telepített, 107 mérőállomáson az útburkolatba süllyesztett érzékelők forgalomlassítás nélkül határozzák meg az áthaladó járművek össztömegét és tengelyterhelését.
A megbízható működés érdekében az elmúlt hónapokban folyamatosan zajlott (előszűrő funkcionalitással már 2017. március 31. óta működik) a mérési eredmények kiértékelése. A közúti közlekedési ellenőrök mobil mérleggel kontrollméréseket is végeztek az adatok ellenőrzése érdekében. A TSM rendszer szeptember óta nem bírsághatározatot, hanem figyelmeztetést küldött az üzemben tartóknak.

A tapasztalatok megerősítették, hogy a rendszer alkalmas az objektív felelősség elvén alapuló automatikus szankció meghozatalára. 2018 januárja óta több mint 13 ezer figyelmeztető határozatot kézbesítettek a szabálysértőknek.

Fontos megjegyezni, hogy a rendszer bevezetésével a fuvarozóknak új kötelezettsége nem keletkezik, csak az eddig is érvényben volt szabályozás betartásának ellenőrzése válik hatékonyabbá.
Hasznosnak találtad a bejegyzést? Oszd meg másokkal is!

Vezess.hu