Menü

Blog

Érdekességek

Összecsukható konténerrel tarol a hazai és a nemzetközi piacokon a magyar startup, a Continest

Konténeralapú integrátorként a Continest Technologies Zrt. célja, hogy további piacokon is megjelenjen, megerősítve ezzel piacvezető szerepét a konténertechnológia-fejlesztés területén. A Continest tervei között szerepel az is, hogy megoldásai révén a koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindulás egyik kiemelt szolgáltatója lehessen.

A pandémia ellenére is rendkívül aktív éve volt 2020-ban az összecsukható konténereket fejlesztő magyar startupnak, a Continestnek, amely innovatív módon nyújt megoldást az ideiglenes infrastruktúrát igénylő helyzetekre. A Continest-konténerek világviszonylatban is egyedinek számítanak, ugyanis unikális kialakításuknak köszönhetően a konténerek összecsukhatóak – ezért a hagyományos merevvázas konténerekhez képest jóval több konténer szállítható egyszerre. Így a szállításból adódó károsanyag-kibocsátás, valamint a logisztikai költség akár 80 százalékkal is csökkenhet a Continest konténerei által.

A Continest-konténerek tervezési és gyártási folyamatai már 2017-ben megkezdődtek, 2019-ben pedig megalakult a Continest Technologies Zrt.-t, amely működésének második évében több mint 820 millió forintos árbevételt ért el, amelynek 78%-a export értékesítésből származott. A 2019-es féléves árbevétel még csak 65 millió forint volt, így látható, hogy rendkívül dinamikus növekedést ért el a társaság a tavalyi évben. A konténertechnológiát fejlesztő vállalat a pandémia idején alkalmazkodott a piaci igényekhez és skálázható termékeivel gyorsan reagálni tudott a megváltozott piaci kihívásokra is. Az innovatív technológiákat integráló konténerek fejlesztése során a Continest kiemelt figyelmet fordít a végfelhasználók tevékenységeire, és az abból fakadó igényekre, így a társaság konténereiben olyan szolgáltatások is elérhetőek, mint például az elektromos ellátás, napelem és akkumulátor rendszerek, vizesblokk egységek, illetve a védelmi ipar területén különös jelentőséggel bíró ballisztikus rendszerek.

A Continest üzleti stratégiája jelenleg négy területre fókuszál, ennek mentén a legkülönfélébb medikai, védelemiipari, rendezvényipari, valamint az úgynevezett „urban” jellegű (például lakossági, oktatási projektek) igényeket szolgálja ki a társaság, továbbá nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztési tevékenységre is, amelyre alapítása óta csaknem 165 millió forintot fordított. A Continest konténerflottájával az elmúlt években csaknem 750 bérbeadás történt, összesen 15 európai országban. A társaság tervei között szerepel továbbá, hogy növelje nemzetközi jelenlétét elősorban az USA-ban és a Közel-Keleten.

A Continest alapítása óta rendkívül aktívan kereste mind a hazai, mind pedig a külföldi piacra lépés lehetőségeit és számos mérföldkövet tudhat maga mögött az elmúlt évekből. Az egyik legkiemelkedőbb projekt a 2019-es, Svédországban megrendezett Alpesi Sívilágbajnokság infrastrukturális támogatása volt, ahol a világbajnokság több mint 1200 négyzetméteres szervizközpontját a Continest biztosította. A védelmiipari szegmensben a társaság ugyancsak számos fejlesztést tudhat maga mögött, többek között ennek is köszönheti, hogy 2020-ban két alapterméke, a CN10 és a CN20 konténerek megkapták a NATO raktári számot, az NSN kódot (NATO Stock Number), amely által lehetővé válik, hogy a társaság a NATO beszerzési rendszerén keresztül is értékesíthesse a termékeit. Az elmúlt időszak kihívásaira reagálva a vállalat fejlesztéseinek kiemelt fókuszában állt a koronavírus-járvány elleni küzdelem és az egészségügyi szervek munkájának segítése, amelynek köszönhetően a Continest a járvány kitörését követően rövid időn belül üzembe helyezhette az első mobil COVID-19 mintavételi pontot a budapesti Fájdalom Ambulancia megbízásából, majd szeptemberben átadta a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen üzemeltetett mobil konténerlabort is. Ezzel a társaság belépett a kiemelkedő jelentőséggel bíró medikai szegmensbe is.

„A Continest egy olyan iparágat indít újra Magyarországon, amely hosszú évtizedek óta ugyanazon a technológián alapul és nem követte le a piaci trendeket, sem pedig a globálisan átalakuló igényeket. A Continest megoldásaival egy olyan innovatív, konténeralapú integrátor szerepet töltünk be a piacon, amely a legkülönfélébb iparágakban nyújt megoldást az ideiglenes infrastruktúrát igénylő helyzetekre. Szeretnénk úttörők lenni a konténerpiac megreformálásában, ezért jelenleg is azon dolgozunk, hogy megnyithassuk az első hazai gyárunkat, amellyel újraindulhat a hazai konténergyártás. A Continestben rendkívül sok lehetőség van, amelyeket a koronavírus-járvány utáni, úgynevezett gazdasági restart során, számos iparágon belül tudunk majd kiaknázni.” – mondta el Kis-Márton Vidor, a Continest vezérigazgatója.

Hungarokamion