Menü

Blog

Iparági hírek

Navistar biztonságtechnikai rendszer a védelemért

A Navistar rendszere olyan biztonságtechnikai kiegészítőt kínál, amely oldalra borulás esetén védi a sofőrt. Mindez abban az esetben kulcsfontosságú, amikor már elkerülhetetlen a baj.

Kamionozás esetében a legnagyobb erő, amivel egy sofőrnek meg kell küzdenie, az időjárási viszonyok. Mivel nem kis súlyt húz maga után egy vontató, sokszor előfordul, hogy teljes erővel koncentrálni kell a rakományra és annak épségére a természettel szemben. Az erős szél okozhat olyan baleseteket, amelyek során a kamion felborul. A sofőr testi épsége érdekében fejlesztette ki a Navistar azt a szisztémát, amely védi a tehergépjármű vezetőjét a komolyabb sérülésektől.

Borulás esetén működésbe lépő, a sofőrt védő rendszer egyelőre a Class8-as ProStarokhoz rendelhető. A külső beszállító által készülő RollTek ülések jobban védik a vezetőt, amennyiben a kamion borulása már elkerülhetetlen. A testi épséget védő kiegészítők egy része már régóta elérhető a Navistar kínálatában, a speciális ülés és az ahhoz tartozó vezérlés csupán kombinálja ezek működését.

A sofőr mögött található szenzor folyamatosan figyeli a mozgást és ha azt érzékeli, hogy a teherautó borulni készül, aktiválja az oldalsó légzsákot, az övfeszítőt és lesüllyeszti az ülést. Ennek a három lépésnek köszönhetően a vezető a lehető legnagyobb biztonságban vészelheti át a balesetet és a valószínűleg a lehető legkevesebb sérülést szenvedi majd el.

Minden tehergépjárműnek rendelkeznie kellene hasonló rendszerrel ahhoz, hogy a sofőrök biztonságérzete növekedhessen és magabiztosabban ülhessenek a volán mögé zordabb időjárásban is.

Amennyiben szeretnél további információkat kapni a kamionos szakmáról, kövesd a Cargobull Szerviz Facebook oldalát!