Menü

Blog

Praktikus tanácsok vezetéshez

Mobiltelefon használata a volán mögött

Sok esetben felmerül a kérdés, hogy vezetés közben milyen tevékenységet végezhetünk, és mit nem a mobilunkon. Fontos tudni, hogy abban az esetben, ha valakit mobiltelefon használat közben csíp meg a rendőr, bírságot kell fizetnie, hiszen ez a cselekedet szabályellenes.

A KRESZ kimondja, hogy „a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat”. Ennek értelmében akkor sem emelheted fel a telefont a kezedbe vezetés közben, ha a hívást akarod elutasítani, hiszen az is szabálysértésnek bizonyul. Azonban a telefonálás megfelelhet a szabályoknak abban az esetben, ha nem tartod a kezedben a készüléket, hiszen arra nem tér ki a szabályrendszer, hogy mi történik akkor, ha műszerfalra rögzített eszközt használsz.

Lényeges részlet az is, hogy nem a telefonálás tiltott, hanem a mobiltelefon minden részletre kitérő használata.

Az igazi veszély abban az esetben áll fenn, amikor a sofőr nem csak telefonálásra használja a telefonját, ami az okostelefonok idejében nagyon gyakori. Ekkor a vezető az interneten böngészik, zenét keres, valamint elolvassa, esetleg válaszol az SMS-ekre és a különböző platformokon érkezett üzenetekre is. Ez nem csak azért kockázatos, mert a kezében tartja a telefont ahelyett, hogy a kormányt fogná, hanem azért is, mert sokkal inkább elveszi a figyelmét az úttestről, mint ha kihangosítva telefonálna.

Navigációs rendszer használata? Lehetséges, csak nem mindegy, milyen formában. Ahogy a mobiltelefonálás esetében is, a térképes alkalmazások használata is csak akkor szabályos, ha az eszközt nem tartjuk a kezünkben, tehát rögzítve van a járműben, legyen szó akár gépjárműről, akár teherautóról. Amennyiben azonban a sofőr telefonálásra nem megfelelő készüléket alkalmaz a tájékozódásra, a kezében is tarthatja azt, hiszen a KRESZ csak a mobiltelefonálásra alkalmas eszközök használatát korlátozza.

A büntetés mértéke a helyszíni bírság elfogadása esetén tízezer forint összeget jelent, azonban, ha a sofőr nem fogadja el ezt, szabálysértési ügy indulhat, amelynek büntetési tétele húszezer forintig terjed.

Elengedhetetlen tisztában lenni azzal is, hogy ha bebizonyosodik, hogy kisebb részben felelős vagy egy balesetért, akkor megosztják a kártérítési felelősséget, és neked is csak a kár egy részét térítik meg. Ha kiderül, hogy a baleset pillanatában telefonáltál, akkor a biztosító számára ez a szabálysértés már elegendő indok ahhoz, hogy megossza a károk mértékét.

Érdemes tehát tudatában lenni minden részlettel, hiszen senki nem szeretne kisebb vagy nagyobb összeget kiadni a keze közül azért, mert szabálytalanul kezében tartotta a mobiltelefont, akkor is, ha nem is telefonált rajta.

Ha szeretnél tájékozódni szervizünk szolgáltatásairól, kövesd a BestCamion Facebook oldalát!