Menü

Blog

Iparági hírek

Mi fán terem a gumipitypang?

Hallottál már a gumipitypangról? Ha nem, akkor se legyél elkeseredve, sokaknak nincs tudomásuk róla, hogy létezik ilyesmi. Pedig valóságos jelenségről van szó, hiszen ténylegesen fontos hozzávalója a gumigyártásnak a pitypangból kinyert nedv.

Hogyan lehet hasznos ez az anyag?

A gumiabroncs gyártásának több összetevője is van, ezek közül az egyik a kaucsuk, amelyet nem csak a kaucsukfából lehet kinyerni, hanem a pitypang nedvéből is elő ehet állítani.

A pitypang hasznos gyomnövény, hiszen termesztése nem függ az időjárási viszonyoktól, mint a kaucsukfáé, valamint olyan alacsony igényekkel rendelkezik, hogy a megműveletlen földterületeken gyarapíthatnák a gyermekláncfű állományt. A növény rendkívül jó szárazságtűrő képességgel rendelkezik, így a nagyon nagy melegeket is könnyen túléli.

Jelenleg a Continental cég gyárt pitypang alapú gumiabroncsokat, amelyeknek a tesztjei a közeljövőben indulhatnak el. Bízunk benne, hogy olyan sikereket érnek el, amelyek hatására beindulhat a tömeggyártás is.

A szakemberek szerint a pitypangból előállított abroncsok magasabb minőségűek, tartósabbak és nagyobb teljesítményre képesek, mint a hagyományos gumik.

A Continental vállalat szeretné, hogy idővel a haszongépjárművek számára is elérhetővé válna ez az új gyártási mechanizmus, amellyel helyettesítenek a gyártási folyamatban egy foszillis adalékanyagot. Reméljük, hogy ez hamarosan eléri hazánkat is, hiszen sokkal környezetkímélőbb előállítási folyamata lehetne az abroncsgyártásnak, mint az eddigiekben.

Ha megkezdődik az ipari mennyiségű sorozatgyártás, hamar eljuthatunk azokhoz az időkhöz, amikor a pitypang valóban betör a gumipiacra!

Cégünkről további információt a Rólunk menüpont alatt kaphatsz!