Menü

Blog

Iparági hírek

Mi a teendő, ha kigyullad a gumiabroncs?

Amennyiben kigyullad a teherautó gumiabroncsa, a sofőrnek lassan kell haladnia a leállósávban, amíg a gumiabroncs le nem válik a felniről. A megállás a tűz elterjedését okozhatja teherautón és a pótkocsin. Kulcsfontosságú dolog az is, hogy a lehető leghamarabb értesítsük a tűzoltóságot. Arra viszont ügyelni kell, hogy a tűzoltósági központ konkrét információkat igényelhet, amelyek a tűz eloltásához szükségesek.

A jármű pontos helyéről van szó (az autópályákon az út pontos irányát is meg kell adni). A rakományra vonatkozó információk is fontosak lehetnek a mentőszolgálatok számára, különösen a veszélyes anyagok esetében. Az tűzoltóknak ismerniük kell a rakomány típusát, hogy megfelelő tűzoltószer legyen náluk.

Hogyan kell tűzet oltani tűzoltó készülékkel?

A szakemberek szerint ajánlott, hogy a tűzoltó készülékkel rövid fújássokkal alulról felfelé oltsák a tüzeket. Fontos, hogy az oltóanyagot ne egyszerre nyomjuk ki ellenőrizetlenül a készülékből. Fontos emlékezni arra is, hogy a tüzet a széllel szemben nem szabad oltani, mert mérgező gázoknak leszünk kitéve.

Az ADAC információi szerint a teherautótüzek egyik leggyakoribb oka:

  • az alacsony keréknyomás,
  • a kopott fékbetétek
  • vagy a hibás kerékcsapágyak miatt a gumiabroncsok túlmelegedése.

forrás: trans.info

Címkék: