Menü

Blog

Iparági hírek

Májustól elektronikus lesz a TIR carnet. Mit jelent ez a gyakorlatban?

2021 május 25-én hatályba lépnek azok a szabályok, amelyek megadják a jogszabályi alapot a TIR egyezmény teljes digitalizálásához. A rendszer elektronikus változata segíteni fog a fuvarozó cégek folyamatainak leegyszerűsítésében és a versenyképesség és a hatékonyság növelésében.
A 76 résztvevő fél közül egyik sem jelentett be tiltakozást az eTIR egyezményre vonatkozó 11. melléklet ellen – számol be az Európai Gazdasági Bizottság oldala.
A rendszer digitalizálásával kapcsolatos vita vagy projektek megkezdése iránt 48 fél jelzett érdeklődést. Közöttük megtaláljuk Örményországot, Azerbajdzsánt, Grúziát, Indiát, Iránt, Izraelt, Libanont, Montenegrót, Marokkót, Pakisztánt, Katart, a Moldáv Köztársaságot, Tunéziát, Ukrajnát, Üzbegisztánt, az Európai Uniót (27 ország képviseletében) és az Orosz Föderációt. Oroszország azt is kérte, hogy kezdődjenek el a munkák a koncepció ellenőrzésével kapcsolatban azon országok számára, amelyek az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz tartoznak.
"Szeretettel meghívom valamennyi, a TIR egyezményben részes felet, hogy mihamarabb kezdjék meg az országos vámügyi rendszereik összekapcsolását a nemzetközi eTIR rendszerrel, hogy mihamarabb ki lehessen használni a megnövelt hatékonyságát és biztonságát” – mondta Olga Algayerova, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának ügyvezető titkára.
Umberto De Pretto, a Nemzetközi Közúti Fuvarozók Egyesületének (IRU) főtitkára az eTIR-t mérföldkőnek nevezi, amely „széleskörű támogatást mutat a fuvarozás digitalizálása számára".
"Az IRU és a tagjaink továbbra is együtt fognak működni a kormányzatokkal, hogy az eTIR bevezetésre kerül, hogy tovább lehessen egyszerűsíteni a határok átlépését,csökkenteni a fuvarok időtartamát, élénkíteni a kereskedelmet és növelni a biztonságot, különösen most, a világjárvány idején” – teszi hozzá Umberto De Pretto.
A TIR egyezmény lehetővé teszi a határon átnyúló fuvarozás időtartamának akár 80%-kal való csökkentését. Sőt, mit több, lehetővé teszi a költségek akár 38%-kal való csökkentését is.
A rendszer digitális változata egyszerűbb folyamatokat ígér a fuvarozók számára, valamint biztosít egy előnyt nyújtó rendszert az azt használó vállalatok és vámigazgatások számára. Ezen felül a digitalizálás növeli az egyezmény versenyképességét és hatékonyságát. Valamennyi az eTIR-ben részt vevő vámszerv ugyanis értesítésre kerül néhány másodperc alatt a beérkező TIR bejelentésről.
Fontos az is, hogy a rendszer digitalizálása a fuvarozás érintésmentes lebonyolításátbiztosítja, ami járvány idején csökkentheti a vírussal való megfertőződés veszélyét mind a járművezetők, mind a vámosok oldalán.

trans.info

Címkék:
tir, elektronikus tir