Menü

Blog

Legjobb mobilalkalmazások kamionsofőröknek (Androidra)

A mobil vagy a tablet hű társ az úton, és nem is véletlenül: rengeteg jobbnál jobb app közül válogathatunk, amik megkönnyíthetik a hosszú utakat. A szórakoztató alkalmazások helyett ebben a cikkben a hasznosságra helyezzük a fókuszt. Lássuk a legjobb appokat!

NAVIGÁCIÓ

Enélkül szinte lehetetlen elképzelni egy hivatásos sofőr életét, hiszen szerencsére régen elmúltak azok az idők, ahol az út szélére húzódva, papíralapú térképen kellett keresgélni a megfelelő útvonalat (persze ennek is megvolt a maga szépsége, ráadásul sosem "merült le"). A navigációs appokban számos paramétert beállíthatunk attól kezdve, hogy az út a legrövidebb vagy a leggyorsabb legyen, egészen odáig, hogy el akarjuk-e kerülni például a fizetős szakaszokat. A legelterjedtebb az Android rendszereken gyári appként szereplő Google térkép, de ezen kívül a külön a teherautósofőrökre specializálódott Sygic Truck GPS-t vagy a MapMap Truck Polska for Android-ot is ki lehet próbálni.

INGYENES PARKOLÓHELY-KERESÉS TEHERAUTÓKNAK

Az elmúlt években világszerte jelentősen megnőtt a kamionforgalom, amit még a koronavírus sem tudott igazán háttérbe szorítani. Ez persze befolyásolja az ingyenes parkolóhelyek elérhetőségét is. A sofőröknek előre kell gondolkodniuk, hiszen a megfelelő parkoló gyors megtalálása nemcsak a tachográf miatt, de a sofőr egészségének érdekében is kiemelten fontos. Ebben segítenek azok az alkalmazások, amelyekkel Európa bármelyik parkolójában ellenőrizheted a szabad helyek számát néhány másodperc alatt. Az egyik legjobb közülük az ingyenes TransParking alkalmazás. Az applikációban egészen sokféle lehetőség közül válogathatunk, rá lehet szűrni a wifivel, fürdési lehetőséggel, őrző-védő szolgálattal ellátott parkolókra vagy a különböző gyorséttermek helyszíneire is.

KAMIONSTOPOK

Az út megtervezésénél természetesen figyelembe kell venni a tehergépjárművek forgalmának időszakos vagy tartós korlátozásait. Szerencsére vannak olyan alkalmazások, amik segítenek eligazodni a tilalmak és szabad utak között. Az egyik legjobb megoldás erre a szintén ingyenes Bans For Trucks alkalmazás, ami megmutatja a tartós és az időszakos (például nyári, téli, ünnepi) korlátozásokat és forgalmi tilalmakat is. Az alkalmazás adatbázisában ráadásul már 40 ország található, részletes és friss helyi információkkal.

BENZINKUTAK KERESÉSE

Az üzemanyagtartály telítettsége egyenesen arányos a vezető komfortérzetével. Nincs ez másképp a kamionosoknál sem, hiszen ez garantálja a problémamentes, hosszú vezetést anélkül, hogy gyakran meg kellene állni, de persze előbb-utóbb mindenképp szükség lesz egy tankolásra. Szerencsére ebben is segít a korábban említett ingyenes TransParking alkalmazás, ami offline módban is képes jelezni a téged érdeklő benzinkúthálozatok elérhető kútjait. A segítségével azt is előre megtervezheted, hogy az utad során hol és mikor fogsz megállni további üzemanyagért.

KOMMUNIKÁCIÓS APPOK INTERNETES KOMMUNIKÁCIÓT LEHETŐVÉ TÉVŐ ALKALMAZÁSOK

Ma már könnyű a kapcsolatot tartani a rokonokkal és barátokkal, hiszen rengeteg chatalkalmazás áll ehhez rendelkezésre. Ha azonban a sofőr nem bír ellennállni az új üzenetek okozta kíváncsiságnak, könnyen veszélyes helyzetbe kerülhet, ha útközben olvasgat. Ilyenkor érdemes bevetni a szövegfelolvasással összekötött alkalmazásokat, amiknek le is diktálhatjuk a válaszüzenetet anélkül, hogy a pillantásunkat le kellene venni az útról. A legnépszerűbb alkalmazásokon kívül (például a Whatsapp, a Messenger, vagy a Viber) találunk kifejezetten a kamionosoknak fejlesztett chatalkalmazást is, mint például a szintén ingyenes, ám Trans.eu platformon való regisztrációhoz kötött TransMessenger.

A telefonunk olyan, mint egy digitális szerszámosláda, ahol a különböző problémákra különböző eszközöket tárolunk, a láda "alján" viszont gyakran felesleges dolgok foglalják a helyet. Időről-időre érdemes hát kiselejtezni a régi vagy nem jól működő appokat, és esélyt adni az új megoldásoknak - pláne, ha azok egy fillérünkbe sem kerülnek.  

TruckersApp

Címkék: