Menü

Blog

Iparági hírek

Kötelező lesz a nyomásérzékelő a félpótkocsik abroncsaiban hamarosan

A keréknyomást figyelő rendszerek már hosszú ideje jogi követelményt jelentenek sok járműkategóriában (pl. a személygépkocsik esetében. Az újonnan engedélyezett teherautókban, félpótkocsikban és pótkocsiban 2022. július 6-tól kötelezőek lesznek a hőérékelők és a nyomásérzékelők az abroncsokban. Két évvel később, 2024. júliusában pedig ez a követelmény ki fog terjedni minden újonnan gyártott nehéz járműre – írják elő a megújított UN ECE R 141 uniós előírások.

A nyomás mérése a járművekben közvetett úton fog történni, egy algoritmus segítségével, amely kiszámítja a nyomást többek között a kerék fordulatainak száma, vagy közvetlenül, a kerékbe telepített nyomásérzékelő segítségével (a kerületen, a szelepben vagy az abroncsban).

Az Európai Bizottság azzal számol, hogy az új felszerelés növeli a biztonságot az utakon, és csökkenti a fuvarozók költségeit. A nem felfújt kerékkel való közlekedés a mintázat gyorsabb elhasználódásával és nagyobb üzemanyag-fogyasztással jár. Ezen felül a megfelelően tartott keréknyomás 4-20%-kal csökkenti a túl nagy sebesség, és a gumiabroncsok kidurranása következtében bekövetkező balesetek számát – számol be az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Egyesülete az ETRMA.

A szervezet szerint az európai teherautók az utak 40-65%-t teszik meg túl alacsony guminyomással. További 10% komolyan alulpumpált gumikon teljesül.

Az Európai Bizottság úgy becsüli, hogy a többlet érzékelők a felhasználók számára 11-56 millió euró lesz évente. A beruházás legkésőbb öt év alatt térülne meg.

 

Forrás: trans.info