Menü

Blog

Iparági hírek

Kötelező állóklímát minden kamionba, amiben éjszakáznak!

Valamennyi teherautó, amelyben a járművezetők alszanak, az EU területén legyen felszerelve állóklímával, követeli egy néderlandi európai parlamenti képviselő. Vera Tax véleménye szerint ez növelheti a biztonságot az utakon.
Olaszországban és Spanyolországban, olyan országokban, amelyek ismertek a magas hőmérsékletről, az állóklíma már a teherautók felszereltségének integráns része. A néderlandi európai parlamenti képviselő, Vera Tax azt szerené, hogy a megoldás az Egész Európai Unióban bevezetésre kerüljön.
A járművezetők gyakran fáradtak útközben, ami növeli a balesetek kockázatát. Ahelyett, hogy eszközt hagyjon a munkaadók kezében, az Európai Bizottságnak felelősséget kell vállalnia a járművezetők jóléte és a mi közúti biztonságunk érdekében” – írta a Twitteren Vera Tax, aki néhány hónapja folytat kampányt az állóklíma kötelezővé tételéért a teherautók fülkéjében.
A CNV néderlandi szakszervezet által teherautó-vezetők között 2019-ben elvégzett kutatás kimutatta az összefüggést a járműben uralkodó magas hőmérséklet és a balesetek kockázata között. A megkérdezettek válaszaiból ugyanis kiderült, hogy azok, akiknek nincs állóklíma, a felhevült fülkében töltött éjszaka után fáradtságot és koncentrációvesztést tapasztalnak. Ez pedig növeli a részvételükkel történő balesetek kockázatát.
Az elhangzó vélemények között a járművezetők kiemelték, hogy az ilyen éjszaka után másnap gyakran lecsukódik a szemük menet közben. A legjobb összefoglalást a közvélemény-kutatás egyik résztvevőjének a szavai adják:
Ha a kutyát hagyod a felhevült kocsiban, megbüntetnek. A munkaadókról pedig, akik eltűrik, hogy a munkavállalója az egész éjszakát a felhevült teherautóban töltse, mindenki hallgat”.
Ezért a CNV amellett foglal állást, hogy az állóklíma standard felszereltséggé váljanak a tehergépjárművek számára, ami növelné a biztonságot az utakon. Egyúttal környezetbarát megoldás is lenne, mivel a teherautó motorja nem lenne szükséges a légkondicionáló meghajtásához állás közben, ami korlátozná a kipufogógázok kibocsájtását akkor, amikor a járművezetők nem boldogulnának nélküle.
A német BGL szövetség szerint sincs semmi akadálya, hogy az egész EU-ban bevezessék a parkoló légkondicionálók kötelező voltát. A BGL szerint a megfelelő szabályozást tartalmazhatnák a menetidőről és a pihenő időről szóló uniós előírások.
Az Európai Parlament Szállítmányozási Bizottsága szeretné megismerni a témát.
Ez egy érdekes ötlet. Megnézzük magunknak” – mondta Matthew Baldwin, az Európai Bizottság közlekedésügyi főigazgatójának helyettese.
trans.info