Menü

Blog

Iparági hírek

Környezetbarát innováció a logisztikában

Zöldre váltás, zero waste, hulladékmentesség: ezek a kifejezések a logisztikában is népszerűek lettek az elmúlt években, ennek ellenére a fenntarthatósági elvek továbbra is számtalan ponton sérülnek az áruterjesztésben. A logisztika.com cikkében összefoglalták a környezetszennyező szállítmányozás visszatérő problémáit, és mutatnak néhány ökológiai szempontból kedvezőbb alternatívát.

Milyen típusú hulladékokat termelünk a logisztikában?

A disztribúció egyes részei eltérő módon károsak a természeti környezetünkre. A rakományok közúti eljuttatása A-ból B-be elsősorban a levegőbe kerülő káros anyagok miatt tekinthető ártalmasnak. A közlekedési eredetű légszennyezés részecske- és ózonszennyezés formájában a lakosság egészségét is veszélyezteti, nemcsak a bolygónkat. Ráadásul a kamionok tankolása (vagy például a raktárak hűtése és fűtése, valamint megvilágítása) az energiafogyasztás szempontjából szorulnak megreformálásra. A raktározási és csomagolási fázisok pedig további kihívásokat állítanak a logisztikai szakemberek elé. A silány minőségű csomagolóanyagokból származó hulladék nagyon hosszú idő alatt, vagy egyáltalán nem bomlik le:
  • az egyutas és korszerűtlen csomagolásformák (papír, fa vagy az olcsó műanyag) az élővizeinkbe is eljutnak és mikroműanyag szennyezést okoznak
  • az áruszállítmány megóvására használt töltőanyagok (hungarocell, papírforgács, buborékfólia) a csomagok felbontása után a kukában landolnak
  • a nejlonok és frissességmegőrző fóliák – úgynevezett kiegészítő csomagolások – használata sok esetben felesleges
  • a szállítmányozással járó dokumentáció során rengeteg papírhulladék keletkezik

Három az egyben megoldás: modern, többutas csomagolástípusok

A fenntartható szállítmányozás egyik éllovasa a holland gyökerű Schoeller Allibert, akik több mint 50 éve foglalkoznak többutas csomagolóanyagok fejlesztésével és gyártásával. Az innovatív szállítóládákkal három területen is környezettudatossá alakítható az áruterjesztés:
  • Elsősorban azért érdemes minőségi konténerekre és ládákra váltani, mert használatukkal nem kell többé másodlagos vagy kitöltő csomagolásokat alkalmazni. A masszív és ergonomikus kialakítású dobozok megóvják a rakományokat a fizikai sérülésektől. A logisztikából származó hulladék tehát jelentősen csökkenthető.
  • A Schoeller műanyag ládák tökéletesen egymásba rakodhatók és kitöltik a kamionok holttereit. Ezáltal egyszerre több árut lehet szállítmányozni, tehát kevesebb fordulással, lecsökkentett szállítási idővel lehet végrehajtani a fuvarfeladatokat, amivel például jelentős mennyiségű üzemanyagot lehet megspórolni.
  • Az összehajtható IBC konténerek segítenek az üresjáratok, tehát a felesleges visszafuvarok és a levegőszennyezés csökkentésében. Ha a tárolóeszközök kis helyen is elférnek a visszaúton, akkor újabb rakománnyal pakolhatók meg a teherautók a visszaúton – ebben például a digitális fuvarszervezés is nélkülözhetetlen tényező.
A Schoeller Allibert fejlesztéseit a körkörös gazdaság üzleti modellje ihlette, amely az egyszeri fogyasztás helyett az újrahasznosítást népszerűsíti. A cég a gyártási folyamatát is ez alapján nevezte el, melyet 360°-os logisztikának hívnak. Ez azt jelenti, hogy a termékeik teljes életútja alatt jelen vannak: az előállítás során is fenntartható módszereket alkalmaznak, valamint az elhasználódott tárolókat gyártóközpontjaikban újrahasznosítják, így újból használati tárgyak keletkeznek a ”hulladékból”. Újító műanyag ládáikkal így maximalizálható a hulladékcsökkentés és jelentősen átalakítható a hagyományos, egyirányú logisztikai struktúra.

logisztika.com