Menü

Blog

Praktikus tanácsok gépjármű fenntartáshoz

Költségek - mennyit áldozunk járművünkre?

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, milyen költségek tartoznak egy jármű fenntartásához, mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy milyen tényezők befolyásolják ezt az összeget.

Az alábbiakat semmiképpen nem hagyhatjuk figyelmen kívül:

  • a jármű vételára,
  • várható értékcsökkenése,
  • szervizköltségei (kötelező karbantartás, vizsgadíj, hibaelhárítás),
  • karbantartási költségei (ablakmosó, téli gumi, izzók, tisztítás),
  • a biztosítási díjak,
  • a járműhöz kötődő adók,
  • a rendszertelen költségek (például autópályadíjak, parkolás),
  • és talán a legmeghatározóbb tétel, a benzinköltség.

Sokan rendelkeznek gépjárművel vagy akár tehergépjárművel is, és bele sem gondolnak, hogy milyen költségekkel jár mindezeknek a járműveknek a fenntartása. ez abban az esetben is fontos tényező, ha valaki járművásárláson gondolkozik, de nem tudja eldönteni, hogy megengedheti-e magának a kiadást.

Érdemes gondosan átgondolni a részleteket!

Vajon újonnan vagy használtan éri meg jobban a vásárlás? Több összefüggő tényezőt is meg kell vizsgálni, mielőtt döntenénk.

Rengeteg autótulajdonos nem veszi figyelembe például az új autók gyors értékvesztését, illetve olyan járulékos költségeket mint a biztosítás és a parkolóhely, így abban a hamis hitben élnek, hogy komolyabb anyagi kiadások nélkül engedhetik meg maguknak a saját gépkocsi fenntartását. A legtöbb esetben azonban ez nem egészen így történik.

Hiszen, ha csak azt nézzük, hogy milyen gyorsan csökken az új autók értéke, akkor is kimutatható, hogy nem éri meg hosszútávon a legújabb modellel számolni. Nem csak azért, mert több a vételi áruk, hanem azért is, mert összességében a biztosítással, adóval és egyéb költségekkel együtt nagyobb összeget áldozunk a járműre.

Ez a tendencia nem csak a gépjárművekre vonatkozik, hanem a teherautókra is, hiszen az egyes tételeket abban az esetben is ki kell fizetni, ha kamiontulajdonosok vagyunk.

Amennyiben szeretnél még több információt megtudni a kamionozásról, kövess minket a BestCamion Facebook oldalán!