×

Cookie beállítás

Menü
×

Cookie beállítás

Menü

Blog

Iparági hírek

Kiszorítják a külföldiek a magyar fuvarozókat a piacról?

Széleskörű felmérést végzett tagjai körében a Magyar Szállítmányozók Szövetsége (MSZSZ) azért, hogy kiderítse, mennyire valósak a külföldi fuvarozók drámai drámai térnyerésére vonatkozó információk. Az eredmények nem mutatnak teljesen egyértelmű képet, hiszen a válaszadók 28%-a a magyar fuvarozók alkalmazásának enyhe csökkenéséről, 8%-uk azonban pont a térnyerésükről számolnak be.

Az online felmérés szerint a hazai szállítmányozók közel kétharmada továbbra is a magyar fuvarozók szolgáltatásait részesíti előnyben. Ebben fontos szempont, hogy a hazai fuvarozó itthon adózik, így a forgalomból a magyar gazdaság erősödik, ráadásul így a nyelvi akadályok is kikerülhetők, gördülékenyebb a közös munka. A referenciaszerzés, a fuvarozó cég leellenőrzése is lényegesen egyszerűbb, ha egy itthoni vállalkozásról van szó, és az adminisztrációs terhek is jóval kisebb mértékűek, mint egy külföldi partner lekötése esetén.

A másik oldalon ugyanakkor érvként felmerül, hogy a külföldi fuvarozók a határon történő vámkezelést gyakran hatékonyabban tudják kezelni (például török fuvarok esetén), ráadásul vannak olyan országok is, ahová a magyar cégek nem szívesen, vagy csak jelentős pluszköltségért vállalnak megbízásokat (például a balkáni régióban).

Az MSZSZ tagjai kijelentik, hogy támogatják azt a célkitűzést, hogy a korrekt piaci verseny érdekében a hatóság nemzetiségtől függetlenül egyforma intenzitással ellenőrizzen minden teherszállító járművet.

Ahogy fogalmaznak a közleményben:
"A hazai logisztikai szektorban működő szállítmányozó és fuvarozó cégek céljainak többsége tehát közös. Az MSZSZ küldetése az, hogy az együtt elért sikerek eredményeképpen az ellátási lánc tagjai ne ellenséget, hanem együttműködő partnert lássanak egymásban."
Ehhez mi mást fűzhetnénk hozzá, mint hogy így legyen!

 

HungaroKamion

Címkék:
iparági hír