×

Cookie beállítás

Menü
×

Cookie beállítás

Menü

Blog

Érdekességek

Kamionosnak lenni

A mai blogposztban egy elég filozófiai témát feszegetünk, méghozzá azt, hogy mit is jelent kamionosnak lenni. Egy amerikai blog, a Trucking Truth egyik anonim szerzője tett közzé egy bejegyzést, amelyben azt részletezi, hogy mit ad egy ember számára az, ha a volán mögött tengeti mindennapjait. A kérdéskörről megírhatnánk akár könyvek százait is, akkor sem érnénk a végére annak, hogy pontosan milyen lelki és fizikai hatásokkal jár ez a szakma, de egy biztos. Elmélkedni arról, hogy miről szól a kamionos életmód, mindig hasznos.

Az örök kérdések közé sorolják sokan azt, hogy vajon egy monoton és embert próbáló munkának, vagy egy saját gondolatokkal és önfejlesztéssel teli életstílusnak tartjuk-e számon a kamionos szakmát. Ha hiszünk annak a tézisnek, hogy nem létezik univerzális igazság, akkor valószínűleg, mind a két megközelítésben van egy kis igazság.

Rengeteg faktor létezik, amely egy jó kamionos ismérve, de talán az első és leginkább fontos az nem más, mint a megkérdőjelezhetetlen elköteleződési vágy. Beszédes statisztika az, hogy az újonnan volán mögé ülők nem kevesebb, mint 95 százaléka nem éri el a bűvös egy éves határvonalat a munkaviszonyban. Legalábbis az Amerikai Egyesült Államokban ez a helyzet. Az „Ígéret földjén” használatos egy kifejezés, az úgynevezett „Over the Road Driving” – azokat a sofőröket nevezik így, akik egy hónapban maximum egy vagy két alkalommal térnek haza, és folyamatosan szelik az országot. Ők az igazán nagy hősök amerikai viszonylatban, hiszen egy pár napos pihenő után minden alkalommal el kell szakadniuk szeretteiktől.

A nagy filozófiai kérdés pedig adja magát, hogy vajon megéri-e.

A vélemények megoszlanak, többen élvezik és el sem tudnák képzelni magukat más területen, míg sokan másfajta életvitelre vágynak. A szűk keresztmetszet nem bonyolult, éppen ellenkezőleg. Mivel megosztó szakma a kamionozás, így kétféle embertípus létezik: van, aki imádja és van, aki nem. Amikor azt mondjuk, hogy a szakmához elkötelezettségre van szükség, az sokkal inkább értendő egy lelki elköteleződésnek – persze megvan a fizikai része is, lévén szó vezetésről. Rengeteg vezető panaszkodik arról, hogy úgy érzi belefásul a munkájába, fáradt és nem élvezi. Az egyetlen dolog, amelyet hajlamos az ember elfelejteni kamionosként, hogy nem rabszolga és saját döntést hozhat, bármikor válthat.

A kamionos szakma élvezése egyfajta beállítottság kérdése is. A pesszimista ember, aki azt látja, hogy a pohár félig üres, nagy valószínűséggel nem leli majd örömét a szakmában. Az optimisták viszont láthatják az autópálya mentén az évszakokat változni, látják a szivárványt az égen egy nyári eső után, amelyet a munkaidejük alatt nem sokan, valamint mosolygós arccal nyugtázhatják, hogy tartanak valamerre.

Zárszóként pedig tegyük fel az annyiszor ismétlődő kérdést, hogy mit jelent kamionosnak lenni. Talán, kalandot.
Ne maradjon le egy blogposztunkról sem!

What Is This Thing We Call Trucking?