Menü

Blog

Praktikus tanácsok vezetéshez

Kamionos leszel? Kezdő kamionosok figyelmébe 3.

Sorozatunk korábbi részeiből már kiderült, hogy mik azok, amikről a munkavégzés előtt tájékozódni kell, illetve mit kell mindenképpen magaddal vinni egy útra, a harmadik részből pedig kiderül, mire kell odafigyelni a napi munkavégzés során.

Egy kamionos életritmusa eltér az átlagostól, hiszen nem napi 8 órát dolgozik, hanem akár 13 órán keresztül is tarthat egy-egy műszak. Olyan is könnyen előfordulhat, hogy éjjel is vezetni kell, míg napközbenre esik a pihenőidő.

Nagyon fontos, hogy megtervezd a napi, heti időbeosztásodat. Érdemes egy határidőnaplóba feljegyezni minden nap a legfontosabb információkat, mint pl. munkaidő kezdete, az összes vezetési idő, hely, felrakó, lerakó, tehát minden olyan fontos adat, amely tényekkel szolgálhat számodra a későbbiekben. A napodat úgy tervezd meg, hogy vedd figyelembe a távolságot, amit meg kell tenned, a GPS szerint mikor érhetsz oda, de kalkuláld bele a megszakítási időket is, illetve a hely és kártyacserét, egyéb megállásokat. Ha ismert útvonalon jársz, könnyebb a helyzeted, de ismeretlen nagyvárosok közelében is számolj a reggeli és délutáni órákban a forgalmi dugó, torlódás lehetőségével.

Inkább indulj el hamarabb, mint hogy valami fennakadás miatt ne tudd teljesíteni a fuvart!

Nézd végig a GPS szerinti útvonalat, tervezd be a tankolás, vásárlás, fürdés helyét és az arra szánt időt is. A vezetési idő megszakítása során szánj lehetőséget az étkezésre, kávézásra, illetve a rakományrögzítés ellenőrzésére is.

Ne felejts el kalkulálni a közlekedési tilalmakkal és az esetleges ünnepnapokkal sem. Ha utad több országon át vezet, gondold végig az autópálya díjak fizetésére vonatkozó lehetőségeidet is, ne maradjon el a szükséges matricák megvásárlása.

A vezetési idő leteltével alkalmas helyet kell keresned a pihenőidő eltöltéséhez. Megállhatsz autópályák mellett, benzinkutaknál – ezek előnye az infrastruktúra, hiszen van kulturált mosdó, zuhany, hátránya viszont, hogy ezek általában fizetősek. Időnk és igényeink szerint Hof-ban is eltölthetjük a pihenő időnket. Itt már szinte biztosan fizetni kell a parkolásért, de kamionos shop, fürdőszoba, mosó- és szárítógép, internet, éttermek és bevásárlási lehetőség is van.

Jó idő esetén a fülke takarításán túl, kellemes lehet a főzés, beszélgetés, bandázás a kollégákkal, esetlegesen a közeli nevezetességek meglátogatása is pihentető időtöltésként szolgálhat. Rossz időjárás esetén olvashatsz, internetezhetsz – ez remek módja a családdal, barátokkal való kapcsolattartásnak. A nem túl kellemes, de szükséges papírmunkát és apróbb javításokat is elvégezheted ezekben az időszakokban.

Ha jól átgondolod az időbeosztásodat, biztosan nem érhet meglepetés az út során!

Cégünkről további információt a Rólunk menüpont alatt kaphatsz!