Menü

Blog

Praktikus tanácsok vezetéshez

Kamionos leszel?

Egy kamionos élete nem a legegyszerűbb, sőt, van, hogy nehezebb összeegyeztetni a dolgokat, mint annak, aki napi nyolc órában dolgozik. A kamionozás hivatás, amelyet nem mindenki képes a maximumon teljesíteni. Lássuk, mik azok az elkerülhetetlen velejárói, amelyek nem biztos, hogy a kedvenceid lennének, ha ez a szakmát űznéd.

Azoknak, akik a megélhetési kamionozást választják, a szakmát körülölelő misztikum és az átlag feletti kereseti lehetőség a fő motivációjuk. Ha valaki azért kezd bele ebbe a hivatásba, mert szeret vezetni, rövid időn belül csalódni fog, hiszen a kamionos élet nem csak a vezetésről szól.

Mit tekinthetünk kamionozásnak?

A kamionozás országokon átívelő szállítmányozást jelent, nyerges vagy pótkocsis vontatóval. A kamionos élet egy külön életforma, hiszen a sofőré egész Európa, mégis a vezetőfülkében tölti szinte az egész életét. Korlátok közé van szorítva, meghatározott időben ehet, ihat, mehet el mosdóba. Az sem egy utolsó szempont, hogy családját csak bizonyos időközönként láthatja, barátaival is ritkábban találkozhat az megszokottnál.

Mégis sokan választják ezt a hivatást, vajon mi lehet ennek az oka? Jelenleg a legtöbben megélhetési problémáik elhárítása végett űzik ezt a szakmát, hiszen a magyarországi átlagkeresetnél több pénzt tudnak hazavinni, a családnak nem kell szűkölködnie semmiben.

Mit kell tudnia egy kamionosnak?

Egy kamionsofőr életében fontos, hogy ismerje a nemzetközi KRESZ-t, hiszen az európai országokban lehetnek eltérések a hazai szabályokhoz képest. Elengedhetetlen, hogy az újdonsült sofőr legyen elhivatott, kalandvágyó, fogékony az új dolgokra, alázatos a szakma iránt, tudjon alkalmazkodni a különböző körülményekhez. Legyen megfelelő szakmai tudás birtokában, és fel tudja mutatni a megfelelő végzettséget igazoló iratait is.

Szükséges az alázat a szakma és a kollégák iránt is!

Ha szeretnéd a kamionos életformát élni, érdemes először kipróbálni valamelyik ismerősöddel, hogy hogyan is zajlik egy ilyen utazás. Nem mindenki tudja megszokni ezt az életet, így ha módodban áll, mindenképpen tégy egy próbát!