×

Cookie beállítás

Menü
×

Cookie beállítás

Menü

Blog

Kamion versenyzés

Kamion, sport és egy sikeres magyar

A fenti cím alapján sokan azt is gondolhatnák, hogy három teljesen különálló részterületről van szó. Tény azonban, ami tény, a kamionozás – a maga átalakított és specializált formájában – igenis tud sport lenni, amelyben egy magyar fiú már nem egyszer tett le valamit az asztalra.

Vannak páran, akik a fenti dolgokról, még csak hírből sem hallottak. Akinek nem inge, ne vegye magára, de a blogposztban összeszedjük Kiss Norbert és a truck racing alap tudnivalóit.

Mi is az a truck racing?

1979. június 17.

Ez volt a dátum, amikor útjára indult a sport, méghozzá az Atlanta Motor Speedway-n, az Egyesült Államokban. A kamionos filmekről már írtunk, a blogposztban pedig említést is kapott egy bizonyos Smokey és a bandita filmsorozat, melynek második részének nyitóképei, történetesen erről az atlantai versenyről vannak összevágva. A kezdetleges versenykörök „ideig-óráig” éltek a kezdeti formában, a ma is használatos szabályozások 1985-ben láttak napvilágot. Nem véletlen, hogy ebben az évben alakult meg a FIA – ETRC, vagyis a kamionos Európa-bajnokság.

Biztonsági okokból a végsebesség nem lehet több, mint 160 km/h, a járgányok minimum súlya pedig több, vagy egyenlő, mint 5500 kg.

A külsőt tekintve, a vezetői fülke, a kerekek a helyükön maradnak, ám a versenykamionok esetében eltávolításra kerül az áruszállítási törzs.

„Győztes típus a magyar” – tartja a mondás, amely nagy valószínűséggel magyar berkekből indult, ám kétségtelenül igaz állítás ez, különösen akkor, ha sportról van szó. A kamionos sportágnak van egy magyar büszkesége, a szombathelyi Kiss Norbert több, mint egy évtizede ül és hajt a volán mögött.

A 2005-ben debütáló Norbi, a Mobil 1 Opel Astra Kupán az ötödik hely megszerzésével nyitotta pályafutását, ebben az esztendőben az év újonca díjat is bezsebelhette, majd egy évre rá, 2006-ban az év gyorsasági autóversenyzője is ő lett. 2007-ben és 2008-ban is Kiss Norbi állhatott a dobogó legelső fokán, a Seat León Szuperkupán, 2009-ben pedig a Formula Renault csoport bajnoka lett.

Norbi 2011-ben kezdett beleszagolni a nagyok világába, vagyis versenyzője lett az ETRC Európa-bajnokságnak, ahol a szép helyezések mellett 2014-ben és 2015-ben is arany éremmel távozott. Idén, a harmadik helyet csípte meg.

Egy biztos, mi magyarok, még olyan sportágakban is jók vagyunk, amiről sokan azt sem tudják, hogy létezik.
A száguldó kamionok mellett a közutakon inkább a biztonság a fontos, mint a száguldás. Ha nyugodtan szeretnél a volán mögé ülni, válaszd a Best Camion nyújtotta lehetőségeket.

Kiss Norbert
Truck Racing