Tisztelt Partnereink!

Szervizünk az alábbi nyitvatartással várja Önöket!

Hétfő – Péntek: 06:00 – 22:00

Szombat: 06:00 – 14:00

Bővebben

Kamion kozmetika az ősz beköszönte előtt – Zsírok, olajok, ápolók, protect anyagok

Közeleg az ősz de még van pár szép és meleg napunk arra, hogy felkészítsük a járgányunkat a hűvösebb évszakokra. Ilyenkor nagyon jót tehetünk azzal, ha egy teljes körű “szépészeti” beavatkozást hajtunk végre a gépen. A szokásos ellenőrzéseken, szervizeken kívül ennek is elég fontos szerepe van. 

Szerencsére rengeteg termék áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy kicsit ráncba szedjük a járgányunkat. A különböző olajok, ápolók, és zsírok használatával bizonyos alkatrészek, berendezések, és szerkezetek élettartamát jócskán megnövelhetjük, de legalábbis számos kellemetlenségtől, akár balesettől kímélhetjük meg magunkat, arról nem is beszélve, hogy egy szépen kitakarított kívül belül lekent gépbe jobb érzés beülni újra. Ez az időszak nagyon ideális egy kis polírozgatáshoz, nézzük is meg mi minden van ehhez a piacon!

Gumiápoló folyadékok

A gumiápoló anyagok azért fontosak, mert a gépkocsikban jellemzően sok gumialkatrész van, amelyek közül nem egy komoly mechanikai terhelésnek és vegyi- vagy hőhatásnak van kitéve, miközben hibátlan működésük és megfelelő élettartamuk nagyon fontos a gépjármű lényeges alkatrészei, rendszerei működése szempontjából. Gumiápoló tisztítja és fenntartja gumi autóalkatrészek rugalmasságát, meghosszabbítja élettartamukat és felfrissíti a gumi színeit. Szintén könnyedén tisztítja a gumiabroncsokat és a szőnyegeket. Ezek a készítmények különböző formában léteznek, spray, stift, oldat, vagy sűrűbb gél formában is találkozhattok vele.

Rovaroldó készítmények

Rovaroldó nélkül nemcsak nehezebb a rovarok eltávolítása, de bizonyos helyekről szinte lehetetlen, vagy csak igen fárasztó és hosszan tartó piszmogással lehetséges levakarni. A legkényelmesebb a spray használat, főleg azért, mert könnyű a kívánt helyre permetezni. Tanácsos a rovarok által szennyezett alkatrész előzetes megtisztítása, hogy a rovaroldó szernek már csak a rovarokkal legyen dolga, és ne más szennyezések eltávolítására menjen kárba. Egyébként számos bogároldó autósampon létezik már, ezekkel is érdemes lehet próbálkozni!

Alvázvédők

Alvázvédő használatára rendszeresen szükség van, sőt, már egy új gépjármű vásárlása után is megéri az alváz szakszerű kezelése, mivel így csekély többletköltséggel megőrizhetjük az eredeti állapotát hosszú éveken át. Pár év múlva, amikor esetleg el akarjuk adni az autónkat, ez az árára is jó hatással lesz. Az autók alváza különösen nagy igénybevételnek van kitéve. Eső, sár, felverődő kavicsok, télen a hó és persze a só. Ne csodálkozzunk, hogy megeszi a rozsda, ha nem kezeljük két-három évente. Az alvázvédő jellemzően bitumen bázisú, korrózió és kőfelverődés gátló anyag. Felvihető ecsettel vagy szórópisztollyal is. Ha magunk vállalkozunk a munkára, fontos, hogy az autót biztonságosan helyezzük egy akna fölé vagy egy stabil emelőre, használjunk védőmaszkot és szemüveget, és ne feledjük, hogy az előkészületek, az alváz alapos letisztítása legalább olyan fontosak, mint az alvázvédő precíz felvitele. Az alvázvédő használata nem igényel komolyabb befektetést és nem is nagyon bonyolult feladat, akár házilagosan is elvégezhető némi szakértelemmel. Persze, ha a körülmények nem megfelelőek, vagy szükség van szakértelemre, szakembert is megkérhetünk a munka elvégzésére. Az alvázvédő típusától függően literenként már kevesebb, mint kétezer forintért is megvehető, de nem árt tudni, mennyire lesz szükségünk. Szereljük le a kerekeket és a műanyag felületeket. Tisztítás után nézzük meg, van-e valamilyen sérülés az alvázon, ami miatt szakemberhez kell fordulni. Az alvázvédőt egyenletesen kell felvinni és időt kell hagyni a száradására.

Nanotechnológia által létrehozott szintetikus védőanyagok

A nanotechnológia a 21. század egyik meghatározó fejlesztési iránya, amely az atomok és a molekulák szintjén nyúl bele az anyagok szerkezetébe. Nem csak a mikroelektronikában játszik fontos szerepet, de szinte az élet minden területén, így mára betört az autóápolásba is. Az autó egyik legkényesebb alkotó eleme a karosszériát kívülről fedő fényezése, amit nem csak erős és nagy erőbehatások, mint például ütközés, ütés, karcolás károsíthatnak, de egészen kicsiny sokkok sokasága is. Beleértve ebbe a napsugárzást, de a finom por, homok, vagy fémreszelék okozta sérüléseket, a vegyszerek nyomán keletkező anyaghiányokat is. Ezek nagyrészt mikroméretű sérülések, amelyek „begyógyításához” a nanotechnológia által létrehozott szintetikus védőanyagok a legalkalmasabbak. A nanotechnológia megszületésének köszönhetően a milliméter milliomod részénél is kisebb részecskéket hoznak létre, amelyek nano méretű filmet képeznek a védendő felületen, így például az autó fényezésén. A nanotechnológia segítségével olyan lakkok és festékek hozhatók létre, illetve olyan védőréteg vihető fel az autó fényezésére, amely a legkisebb, molekula méretű karcolásokat, nyílásokat is képes befedni. Ezzel nem csak azt akadályozza meg, hogy a szennyeződés, por, olaj, zsír, egyéb szerves anyagok tapadjanak meg a karosszérián, de azt is, hogy a vízmolekula tudjon a fényezésen „megkapaszkodni”. Így olyan felület jön lére a nanotechnológia segítségével, amiről mint kis golyócskák, leperegnek a vízmolekulák, a felület mindig teljesen nedvességmentes marad, ami megkönnyíti a korrózió elleni védekezést. A nanotechnológia alkalmazásával ezt a jelenséget hasznosítja például a Sonax Nano Lack Protektor is.

A kenőolajok univerzuma

A kenőolaj az a folyadék, ami elengedhetetlen a motor és az autó megfelelő működéséhez. A legjobb kenőolaj márka a piacon a Castrol, a Mannol, az Eneos, a Repsol, a Motul, a Selenia, a Shell, a Fuchs, a Valvoline, az Agip vagy éppen a Mobil, de ezeken kívül léteznek még más kifogástalan minőségű univerzális kenőolajak is. A motor öregedésével változat az olaj viszkozitása is, ezért idővel lehet, hogy változtatni kell a kenőolaj típuson.

Milyen univerzális kenőolajat érdemes választani?

Mindenképpen olyat, amely hatékony és amely könnyen beszivárog, így képes kiszorítani a nedvességet. A jó univerzális kenőolaj a berozsdásodott csavarokat is meglazítja, valamint a beragadt anyákat és csapszegeket is képes kimozdítani a helyükről, és a csikorgó zajokat is megszünteti, amik sokszor zavarhatják a sofőrt vezetés közben. A minőségi univerzális kenőolaj a kúszóáramok keletkezését is megakadályozza, valamint rendelkezik a kontakt-tisztíthatósággal is. Képes a csupasz fémrészeket is megvédeni a nedvesség, illetve a korrózió ellen, tehát rengeteg előnnyel jár.

Az univerzális kenőolajok egyéb tulajdonságai

Ha univerzális kenőolajat használunk az autóban, akkor sokkal jobb lesz a tapadás, valamint az ezzel kezelt felületeket védi egy monomolekuláris filmréteggel. Ezen kívül az oxidációnak is ellenáll, illetve a különböző szennyeződéseknek és vegyi anyagoknak is. Ezek az univerzális kenőolajok többféle kiszerelésben is kaphatóak a piacon, vannak palackos, illetve spray formájúak is. Ezekkel akár rozsdafoltokat is távolíthatunk el az autóról, így megakadályozzuk a későbbi rozsdásodást is az adott területen. Ezek a jó tapadóképességű olajok tehát nagyon hasznosak és előnyösek lehetnek, főleg mivel egyáltalán nem tartalmaznak szilikont.

Karceltávolítók, polírozók

Karceltávolító alkalmazásával szinte nyomtalanul lehet eltüntetni kisebb, de nagyobb karcolásokat is az autó karosszériáján, de akár a szélvédő üvegén is. A művelethez szükséges anyagot gyakran spray, vagy ceruza szerű flakonban árusítják, ami megkönnyíti a művelet pontos végrehajtását. Használatával megtakaríthatjuk a karosszéria lakatos felkeresését, ha a fényezés kisebb felületen sérült, karcolás keletkezett rajta. Ezzel időt, fáradságot és természetesen pénzt takarítunk meg. A karceltávolítók többsége olyan anyagot tartalmaz, ami napfényre szárad. A legtöbb fajta minden színű gépkocsihoz használható. Nem csak egyszerű, házilag alkalmazható, de tartós megoldást is kínál a kisebb javításokhoz. Amikor a karcolást a karceltávolítóval kitöltjük nem egyszerű esztétikai helyreállító műveletet végzünk, de prevenciót is, hiszen ezzel megakadályozzuk, hogy a festett felületen keletkezett barázdán keresztül a korrózió utat találjon az anyag belsejébe.

Ha ezek közül mindent, vagy csak pár dolgot könnyedén beszereznél, akkor az alkatreszek.hu vagy a www.kamionshopkft.hu-n megteheted!

 

Köszönet a szakmai segítségért az alkatreszek.hu-nak

 

 

 

Képviselt márkáink

Kiemelt ügyfeleink

 • Inter-VM Trans
 • J.S. Logistics
 • General Transport Company
 • Hódtrans
 • Kovács
 • K és V Nemzetközi Fuvarozó Kft.
 • KBS
 • Agroboy
 • Rolling cars
 • Sebok logistic group
 • Vonnák
 • Tesco
 • Szaki trans
 • Klippel
 • FrigoSped
 • Mesa Verde
 • Sigla Euroalpin