Menü

Blog

Iparági hírek

Jöhetnek az önvezető járművek a német utakra, a kormány áldását adta rá

A német Szövetségi Parlament, a Bundestag elfogadta az önvezető járművekre vonatkozó törvényt. Németország az első ország, amely jogi keretet hozott létre az ilyen autók használatára.
A 4. szintű teljesen automatizált járművek használatáról van szó, vagyis olyanokról, amelyek nagy mértékben önállóan közlekednek, de még mindig szükségük van a járművezető jelenlétére. A számítógép csak néhány funkció fölött veszi át a kocsiban a teljes ellenőrzést? Példa? Vészhelyzet esetén leállítja a kocsit az út szélén.
Az említett törvény megszavazásával Németország lesz az első ország a világon, amely kivezeti az önvezető járműveket a kutató laboratóriumokból az utakra.
Nagyon örülök, hogy a német Bundestag utat tört, és elfogadta az önvezető járművektől szóló törvénytervezetet. Most a Bundesrat, a német törvényhozás felsőháza elé kerül jóváhagyásra. Az innováció gyors bevezetésére van szükségünk, ha azt szeretnénk, hogy Németország továbbra is világelső legyen az önvezető közlekedésben” – mondta májusban Andreas Scheuer német szövetségi miniszter.
A tesztek következő szakasza lenne az utolsó az öt szakaszból álló tervben. Olyan járművek használatára vonatkozna, amely teljes mértékben boldogulnak járművezető nélkül még bonyolult helyzetekben is, mint például a kereszteződéseken való áthaladás, vagy óvatos áthaladás a gyalogos-átkelőhelyeken.
A cél az, hogy 2022-ig az önvezető funkciókkal felszerelt járművek rendszeres üzemeltetésbe kerüljenek. A német Közlekedési Minisztérium azt állítja, hogy az önvezető járműveket különösen az áruszállításban lehetne használni.
Idén május 28-án mutatták be törvénytervezetet a Bundesrat számára. Ezután a Német Szövetségi Köztársaság elnöke elfogadta, és kihirdetésre került a Szövetségi Hivatalos Lapban.
trans.info