×

Cookie beállítás

Menü
×

Cookie beállítás

Menü

Blog

Iparági hírek

Januártól a helyszínen elveheti a jogsit a lengyel rendőr, ha bibi van a tachográffal

Az újonnan elfogadott és a köztársasági elnök által aláírt közlekedési törvények közül, a közúti áruszállítással foglalkozó ágazat szempontjából az egyik legfontosabb változás a tachográf manipulációjához kapcsolódik.

Az új szabályok szerint ugyanis a rendőr a helyszínen elveheti a járművezető vezetői engedélyét (bizonylat ellenében), ha a közúti ellenőrzés során kiderül, hogy a járművezető nem rögzítette megfelelően a tevékenységét, a teherautó sebességét vagy a megtett távolságot az adatrögzítő lapon vagy a járművezetői kártyán.

Akkor is elvehetik a jogosítványt, ha a járművezető

valaki más járművezetői kártyáját használta; egynél több járművezetői kártyát használt; valaki más korongját használja; egynél több korongot használt; a tachográf-adatok manipulálására szolgáló eszközt használ.

Növelték a szabálysértő sofőrnek adható büntetőpontok felső határát is. Ma maximum 10 pontot lehet összeszedni, a változtatások után ez 15 lesz. A pontok csak két év után vesztik érvényüket.

A bírságok összegét is emelték. Egyes szabálysértések maximális összegét 30 000 zlotyira (2,3 millió forint) emelték. Ez a tilosban előzéskor fordulhat elő, vagy akkor, ha jogosulatlan személy vezeti a járművet, írja a lengyel hírügynökség.

Emelték a bírság összegét olyan szabálysértések miatt is, mint az elsőbbségadás elmulasztása a gyalogosoknak vagy a gyalog-átkelőhelyen előzés ( ezekért 3000 zlotyi a bírság, azaz kb 238 ezer forint).

Egyes esetekben „a bírságnak alsó határt is szabtak (például alkoholos befolyásoltság alatti gépjárművezetésért vagy hasonló tettért legalább 2500 zlotyi pénzbírságot kell kiszabni)” – olvashatjuk az elnök közleményében. Ez közel 200 ezer forintnyi összeg.

A fenti büntetésekből befolyt összeget útépítésekre, az úthálózat korszerűsítése, valamint a közúti biztonság javítását célzó beruházások finanszírozására fordítják.

törvény rendelkezéseinek többsége 2022. január 1-jén lép hatályba.

Forrás: trans.info

Címkék:
kamionos életmód