Menü

Blog

Vezetés, utazás, hosszú utak megtétele

Így vigyázhat egy kamionos az egészségére!

A napokban jelent meg egy írás arról, hogy milyen egészségügyi kockázatok és problémák lesnek a kamionosokra, akik folyton úton vannak. Bizony számos, szinte elkerülhetetlen problémával kell szembenézniük nap mint nap, és az is igaz, hogy némi elszántságot és odafigyelést igényel ebben az életformában odafigyelni az egészségre. Egy kamionosnak állandó problémát okoz a megfelelő higiénia, tisztálkodás, a megfelelő minőségű étkezés így már csak emiatt is egy sor veszélynek vannak kitéve. A több órán keresztül való ülés, vénás panaszokat, nem ritkán trombózist okoz, és gyakori a székrekedés is. A sokszor kényelmetlen alvás, ülés, evés, tisztálkodás, nem csak a testüket de a szellemi és lelkiállapotukat is megviseli. Sokáig távol vannak szeretteiktől, munkájukat legtöbbször magányosan végzik. Általánosan elmondható, hogy folyamatosan a komfortzónájukon kívül vannak, pont ezért emberfeletti teljesítmény a munkájuk. Ugyanakkor kis odafigyeléssel és némi jól átgondolt időátcsoportosítással, komolyan javíthat egy sofőr az életminőségén, sokat tehet az egészségéért. Egy átlagember életmódjához képest a kamionsofőrök jóval rendszertelenebb életet élnek, ami sok egészségügyi problémához vezethet, ha nem vigyázunk kellőképpen magunkra. Ám egyénileg sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért, az útközben minket ért ártó hatások kivédéséért vagy csökkentéséért. Hiszen a rendszertelenséghez az emberi szervezet nem vagy nagyon kismértékben tud csak alkalmazkodni, ez alvászavarokhoz, gyomorbántalmakhoz vezethet, gyakori probléma az aranyér is, a mozgáshiány pedig magas vérnyomáshoz, szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Az évekig folyamatosan ható, rossz utak okozta rezgés és vibráció sokaknál okoz prosztatagyulladást és különféle mozgásszervi megbetegedéseket. A gerincoszlop porckorongjai fokozott igénybevételnek vannak kitéve az úthibák és a motor állandó rezgése miatt, ugyanígy jelentkezhetnek nyaki-, váll- és derékízületi problémák is. A sofőrök fokozottan ki vannak téve a lábtrombózisnak is, a sok ülés következtében fellépő szív- és érrendszeri károsodások miatt. A cégek egyre gyorsabb és hatékonyabb szállításra törekednek, hogy versenyképesek maradjanak, emiatt a sofőrök még nagyobb testi és szellemi igénybevételnek vannak kitéve, sokan mellőzve a kielégítő alvást vagy az egészséges táplálkozást. Amerikában egy három évig tartó vizsgálat kimutatta, hogy a sofőrök sok egészségügyi problémának fokozottabban ki vannak téve, mint azok, akik nem sofőrködnek. A tovább tartó ébrenlét miatt sokan szednek koffeintablettát, vagy isznak meg egy nap 4-5 kávét. A fokozódó nyomás azonban rányomja bélyegét az egészségükre. Vegyük is sorra mik azok a módszerek, amit ha betartanak jócskán javítja az életminőségüket:

1.Mozgasd át magad rendszeresen!

Minden megállónál 5-10 perc alaposabb átmozgatás, vagy tornagyakorlat elvégzésével, jelentősen támogathatod a szervezeted ellenálló képességét, frissebb leszel és egy sor betegségtől, veszélytől óvod meg magad.

2. Igyál sok vizet - ne üdítőt, ne kávét, vizet!

Minden évszakban fontos a kellő folyadékbevitel javítja a koncentrációt, a vérkeringést, a cukorszintet, az oxigénellátást és a sejtregenrációt. Az sem baj ha utána többször kell megállnod vécézni, akkor is legalább mozogsz és kinyújtózol. A koffein súlyosan vízhajtó, és érszűkítő, és számos hátránya is van még az egyébként jól ismert előnyein kívül

3. Fogyassz gyümölcsöket!

Naponta egy alma... satöbbi. Gyümölcsöt enni kell, mert jó energiával és jó cukrokkal látja el a szervezetet, a vitaminok pedig felturbózzák a testet. Nem beszélve arról, hogy sokszor egy finom gyümölcs jobban felfrissít, mint a kávé.

4. Szokj le, vagy dohányozz sokkal kevesebbet!

Nagyon nem kell magyaráznunk, mennyire káros, pláne ülőhelyzetben dohányozni. Minden ülőhelyzetben elszívott cigivel, egy lépéssel közelebb kerülsz a trombózishoz, stroke-hoz, infarktushogy, érelzáródásokhoz, embóliához. Soroljuk még?

5. Próbálj meg rendszeresen minőségi ételeket enni!

Az vagy amit megeszel, ezt ne feledd! A benzinkutakon kapható ételek nagy része nem csak drága de egészségtelen is. Üres táplálék amitől hamar éhes leszel. Lehet rántotthúsos szendvicsezni, de nem folyton és nem rutinszerűen. Egy nagyobb adag zöldségmixxel és grillcsirkével, minden esetben jobban jársz, ráadásul csupa jó dolgot viszel be a szervezetedbe, ami nem rakódik le ülés közben rád zsírként. Kis odafigyeléssel igenis találhatsz egészséges ételeket az útmenti boltokban, bisztrókban, csárdákban.

6. Kávé és energia ital helyett próbálkozz a zöld teával.

Fentebb már említettük, hogy a kávé és az energiaital gyakori fogyasztása mennyire egészségkárosító. Utóbbi konkrétan mérgez. Lehet kávézni naná, de mértékkel. Egy zöld tea délután ugyanazt a hatást képes elérni,mint egy kávé csak tele van antioxidánsokkal, amitől még az egészséged is jobb lesz! Próbáld ki, nem fogsz csalódni! A mentás zöld tea például csodákra képes és még a sajgó gyomornak is jót tesz!

7. Ha pihensz, próbálj meg csendben, minél kényelmesebben, nyújtott testtartásban háton fekve aludni.

A minőségi pihenés ebben a szakmában olyan ritka, mint a fehér holló, de némi trükközéssel azért megoldható. Fontos, hogy ki tudj nyújtózni, a gerinced a porcok helyükre kerüljenek, kimozogjanak, ellazuljanak. A háton alvás a legegészségesebb alváspóz és kutatók szerint az a legpihentetőbb is. Az alvásminőségünk kialakításán sose spóroljunk időt, hiszen éppen kipihenten tud egy sofőr igazán jól teljesíteni.

8. Szedj multivitaminokat és érvédő készítményt!

Elfér a kesztyűtartóban, útközben kúraszerűen is kényelmesen szedhető. Tájékozódj orvosodnál és gyógyszertárakban, hogy tartós ülőmunkához miket javasolnak. Pl. az Aspirin Protect rendszeres szedésével kivédheted az infarktust és a trombózist, vénás problémák megoldására és elkerülésére pedig szintén számos jól felszívódó készítmény létezik, ilyen pl. a Detralex vagy a Venotec. Egy nagyobb kiszerelésű multivitamin szedésével, pedig egy sor bakteriális és vírusfertőzés ellen is felvértezheted magad, nem csak jobb közérzetet érhetsz el vele.

9. Reggelente és egy nagyobb útszakasz megtétele után, dörzsöld és paskold át fentről lefelé minden porcikád, hogy felfrissüljön a vérkeringésed!

A nyugati orvoslásban és a kínai gyógyászatban is kiemelt gyors kezelésnek számít a test regenerálásában a vérkeringés felpezsdítése. Elég egy érdesebb törölköző, akár szárazon is vagy nedvesen, amivel fenntről lefelé alaposan átdörzsölöd a bőröd. A végtagjaidnál fordítva, alulról felfelé is szükséges a jó keringés beindítása érdekében. Ugyanígy a dörzsölés után paskolgasd át magad a tenyereddel mindenhol. Kellemes bizsergést fogsz érezni, ahogy a nyirokrendszer és a vérkeringés feléled. El sem hiszed milyen jót teszel ezzel magadnak. Ha mindennap elvégzed ezt a két gyakorlatot, máris rengeteget tettél a keringési megbetegedések elkerüléséért.

10. A benzikúti zsíros és "üres" ételeket cseréld száraz fehérhúsokra sok zöldségre és kerüld a gyorsan felszívódó szénhidrátok (péksütemény, kenyér, tészták) bevitelét!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: ne egyél zsíros, túlfűszerezett ételeket. Az elhízás és a megbetegedések fő okai pont ezek. Élni akarsz és dolgozni? Látni akarod, ahogy felnőnek a gyerekeid? Akkor ezeket az ételeket egyszer és mindenkorra felejtsd el. Nem érv a kamionos életforma a halálra. Kezdj neki az életmódváltásnak, alakítsd ki a saját szabályaidat és azokat mindig tartsd is be! Meglátod előbb utóbb egy boldogabb, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb ember leszel, aki sokkal éberebb, szívósabb és energikusabb.

Változtass és változz, tegyél az egészségedért!

Ehhez a poszthoz az inspirációt ez a cikk adta.