×

Cookie beállítás

Menü
×

Cookie beállítás

Menü

Blog

Praktikus tanácsok vezetéshez

Így védekezz a nagy hőségben - tippek kamionosoknak

Pokoli hőség van az egész országban, mára mindenhol harmadfokú hőségriasztást adtak ki. Ilyenkor a közúti közlekedés tele van veszélyfaktorral a felforrósodott sztrádák és utasterek miatt, illetve a sofőrök ítélőképességének gyengülése miatt. Ebben a melegben még egy sokat tapasztalt gépjárművezető is nagyot hibázhat. Összeszedtünk pár praktikát mivel tudod hűteni magad.

Inni inni és inni

Felejtsd el a koffeint és a cukros üdítőket, igyál annyi vizet, amennyi csak beléd fér. A koffein vízhajtó és ilyenkor nagyon ártalmas mert összehúzza az ereket, ami komoly életveszélyt is jelenthet, főleg ülőhelyzetben. A cukros, vag yédesítőszeres üdítőktől csak mégjobban szomjazni fogsz és nem jut relevánsan elég víz a szervezetedbe. Ekkora hőségben 3-4 liter vizet kell meginni naponta.

Cigizz kevesebbet

A kánikulában való dohányzás közvetlen kopogtatás a kaszáshoz! Ilyenkor eleve magasabb a stroke, trombózis, embóliák, és az infarktus kialakulásának veszélye, ne tetézd ezt még a cigivel. Bármennyire is kívánod, redukáld minimálisra a napi száladagot, nem ér annyit az egész, hogy bajod legyen!

Csínján a klímával

A klímát a kinti hőmérséklettől maximum 4-6 fokkal állítsd hűvösebbre, különben komoly kárt szenvedhet a szervezeted. A szívet nagyon megterheli a hőkülönbség, így akár egy benzinkúti kiugrásnál ájulás vagy rosszullét is jelentkezhet, ha kiszaladsz a hőségbe.

Hűsd magad folyamatosan

A folyamatos folyadékbevitelen és ésszel történő klíma használaton kívül viselj nedves sapkát, trikót és félóránként óránként mosakodj meg és töröld át vizes törölközővel a végtegjaidat alúlról felfelé. Az irány fontos, a vérkeringés szempontjából. Ügyelj arra, hogy ne sokkold a felhevült tested túl hideggel, mert könnyen szívgörcsöt is kaphatsz.

Ha nem esik jól ne erőltesd

Ilyenkor az evés is nehéz, ugyanakkor enni kell, így jó választás egy tartalmas saláta, sok csirkével pulykával, ami felfrissíti a szervezetet, megfelelő mennyiségű vitaminnal fehérjével és növényi rosttal látják el a szervezeted, ugyanakkor nem nehezít el, tehát nem fáraszt le pluszban a vezetéshez. Most a hambi krumpli kóla trió felejtős, ügyelj magadra, mert ilyenkor a szervezet küszködik. Ha nincs étvágyad csak annyit egyél ami feltétlenül szükséges, de az is friss és tápértékdús élelem legyen.

Állj meg többször árnyékban pihenni!

Nagyon fontos, hogy inkább többször állj meg kevesebb időre, de állj meg és pihenj egy kicsit! Mosakodj meg, pihenj meg az árnyékban, ha lehet ne az utastérben, hanem valami hűvösebb helyen. Ha ez lehetetlen akkor a légkondival hűtött vezetőfülkét sötétítsd el és pihenj félórát vagy egy órát.

Legyetek óvatosak és körültekintőek, vigyázzatok magatokra és egymásra, vezessetek felelősséggel!