Menü

Blog

Praktikus tanácsok vezetéshez

Így űzd el a stresszt munka közben!

Mindannyian tudjuk, hogy a stressz az egyik legártalmasabb dolog, ami az egészségünket veszélyezteti. A kamionsofőröket érő stresszhatások azonban a szó legszorosabb értelmében életveszélyesek, hiszen nemcsak rájuk, de a többi közlekedőre is végzetes hatással lehetnek. A frusztráció befolyásolja a döntéshozatalt, növeli a reakcióidőt és csökkenti a koncentrálóképességet is, ami komoly problémákat okozhat vezetés közben. Nézzünk hát néhány tippet, hogyan lehet csökkenteni!

Aludj eleget

Vizsgálatok bizonyították, hogy a stressz-szint lecsökkentésének a leghatékonyabb módja, ha rendszeresen megfelelő mennyiségű alváshoz juttatjuk a szervezetünket. Enélkül a test működésében funkciózavarok léphetnek fel, ami az elmét is megterheli (ráadásul a vezetési képességeket is közvetlenül befolyásolja). Ezek a kisebb nehézségek, kellemetlenségek azonban csak gyűlnek-gyűlnek a nap folyamán, további stresszt jelentve. Próbálj meg kialakítani egy rendszeres alvásrutint, és a lefekvés időpontjához közeledve csökkentsd a téged érő fényhatásokat (a mobil is beleszámít!) a nyugodt pihenésért.

Enni is csak okosan

A stresszevés egy sokunkat érintő jelenség, viszont arról már kevesebbet hallani, hogy a fordítottja is igaz. Rengeteg olyan étel van, aminek a fogyasztásával csökkenthetjük a stressz-szintünket: ilyenek például a magas vitalomtartalommal és ásványi anyagokkal rendelkező zöldségek, gyümölcsök. Bár a kávé, az energiaital és a cukor rövid időre energiát adhat, hosszú távon még fáradtabbak leszünk tőle, ráadásul bizonyos kutatások szerint a mértéktelen cukorfogyasztás negatívan befolyásolja a hangulatunkat is. Ezen kívül a dehidratált állapotot is képes streszsként megélni a szervezet, így már csak ezért is érdemes odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre.

Szellőztesd ki a fejed egy jó történettel

Az egész napos koncentráció vezetés közben komolyan megterheli az idegrendszert. Sok fuvaros ezért podcasteket vagy hangoskönyveket hallgat az úton, ami jobban leköti az agyat, mint az egyszerű zenehallgatás. Ha útközben úgy érzed, elvonja a figyelmed, akkor megállás után dobj be valamilyen érdekes történetet, hogy kicsit kikapcsolódj.

További tanácsok a kamionos közösségből

A Facebookon az alábbi tippek jöttek még, mivel csökkenthető a stressz munka közben:
  • Növeld a követési távolságot
  • Kapcsolj ki egy időre minden külső zajforrást
  • Emlékeztesd magad, hogy te vagy kontrollban, és az első a saját biztonságod és mentális jólléted
  • Oszd be jól az időt, ne engedd, hogy a pihenőidőd nagyobb részét elvigyék a sorozatok vagy a videójátékok, inkább pihenj
  • Gondolj azokra a dolgokra és emberekre, akiket szeretsz (a családod, a kedvenc helyed, a háziállatod, stb.), és képzeld el, milyen jó lesz újra köztük lenni.
Mint minden szakmában, úgy a kamionozásban is vannak könnyebb és nehezebb napok. Ha úgy érzed éppen, hogy ennél rosszabb már nem lehet, próbáld ki a fenti tippeket, és nyugtasd meg magad azzal, hogy a gödör mélyéről már csak felfelé vezet az út!

DriveMyWay

Címkék:
kamionos életmód