×

Cookie beállítás

Menü
×

Cookie beállítás

Menü

Blog

Tanulmányok

Hogyan befolyásolja a Digitalizáció a szállítmányozást, és a logisztikát? - 2. rész

A tanulmány 2016 végén született meg, de mint tudjuk a technológia rohamosan fejlődik, ennek következtében napról-napra jobban láthatjuk digitalizáció eredményét a logisztikában és a fuvarozásban is.

Maga a szállítmányozás mintegy 150 éves múltra tekint vissza, de az elmúlt évtizedekben csak úgy ,mint a gazdasági folyamatok, szintén felvette a lépést a digitalizációval. Ezt bizonyítja a rendelésfelvételek lebonyolítása, árukövetés hatékonysága, a fuvarbörzéken keresztül a szállítólevelekig vagy az elszámoló rendszerekig érő újítások. A tanulmány célja hogy áttekintse a digitalizáció szállítmányozásban elfoglalt szerepét és annak működését illetve múltját, kihasznált és igénybe nem vett lehetőségeit, illetve a jövőt illetően kiaknázatlan irányzatait.

” A jövő gépei nem üzemanyaggal, hanem adattal működnek majd. ”
Jack Ma, a kínai Alibaba internetes kereskedelmi portál alapítójaA szállítmányozási folyamat egyes részelemei, és azok lehetséges digitalizációja (eredetükből fakadóan lehetnek egyszerűbbek és komplexebbek is)


 

Beszerzés (A folyamat 1. és 2. pontjában foglaltak gyakran felcserélődhetnek.)

A lehetséges részszolgáltatások beszerzése.
A lehetséges részszolgáltatások beárazása.


Értékesítés

A futamidőknek az ügyfél részére történő összeállítása.
Az igényelt szolgáltatások tekintetében beállt változások kommunikációja a megbízó felé.


Megrendelés

Rakhelyfoglalás és –könyvelés.
A megrendelés adatainak feldolgozása, tárolása és továbbítása.
A megrendelés végrehajtásával kapcsolatos értesítések továbbítása a megbízó felé.


Végrehajtás

Készlet-elérhetőség vizsgálata.
Áru- vagy szállítmánykövetés.
Az áru- és szállítmánykövetés adatainak feldolgozása, tárolása.


Ügyfélkapcsolat

Végrehajtási jelentések.
Esetleges időközbeni változások kezelése.
Dokumentumok kezelése.


Pénzügyek

Számlázás
Fizetés


Egyebek

Emisszió-kalkuláció
Statisztikai riportokJelenleg egyre gyorsabban terjednek el az olyan automatizált beszerzési rendszerek amik folyamatosan frissítik az árukészletre vonatkozó adatokat, illetve annak díjait. Ilyen rendszer Magyarországon például a T-systems Integrált beszerzési rendszere, ami olyan internetalapú vállalati beszerzési megoldás, ami belső igénylési és automatikus engedélyezési folyamatot, valamint elektronikus megrendelést bonyolít le. A szolgáltatás által, és jelentéseinek segítségével, egyszerűbben végezhető a beszerzés nyomon követése és ellenőrzése, továbbá az áruk érkeztetése.

Milyen előnyökkel is jár egy ilyen rendszer használata?

A termékek és szolgáltatások beszerzési költségei csökkenek
Csökken a raktározási költség
A megoldás elektronikusan leképzi és automatizálja a beszerzési folyamatokat
Az összevont beszerzések segítségével volumenkedvezmény realizálható
Központi kontroll építhető ki a rezsianyagok és szolgáltatások beszerzésében
Készletezés helyett direkt költséghelyi kiszállítás valósítható meg
Eltérő telephelyeken vagy cégcsoport szinten is konszolidálható a beszerzés
Megszüntethetők a kalózvásárlások

 

Ilyen rendszerek a digitalizáció talán legfejlettebb oldalát mutatják a gyűjtőszállítmányozás területén a lehetséges futamidők megszervezésének automatizálása, és az ügyfelek részére történő összeállítása miatt. 

Az értékesítési folyamatok tekintetében továbbra is fontos a személyes kapcsolattartás mind a megbízói, mind az alvállalkozói oldalon. Így a kapcsolattartás módja csak abban az esetben tekinthető digitálisnak míg az nem papírlapon, vagy telefonon történik.

A megrendeléshez kapcsolódó elemek úgy, mint rakhelyfoglalás, könyvelés, megrendelés adatainak feldolgozása, az ehhez kötődő értesítések küldése, fogadása, mind, csak abban az esetekben tekinthetőek digitalizáltnak amennyiben gép-gép között történik a kommunikáció. Azonban az elmúlt években jelentős mértékben hódítottak teret maguknak a standardizált EDI kommunikáció által támogatott lehetőségek, amik a nagy és rendszeres megbízások esetében nyújthatnak megoldást.

A végrehajtás tekintetében a GPS (Global Positioning System) játszik kulcsfontosságú szerepet, de különféle cloud szolgáltatások alkalmazásával is tudják vizsgálni a készletnyilvántartást, áru- , vagy szállítmánykövetést illetve ezek adatainak feldolgozását, avagy tárolását. Továbbá a végrehajtási jelentések túlnyomó részének előállítása is gép-gép közötti kapcsolat eredménye.

A pénzügyek lebonyolítása ezzel szemben már szinte teljesen automatizáltan működik az e-számlák kiállításától, küldéstől, a kiegyenlítésig, és a könyvelésig bezárólag teljesen automatizált rendszerről beszélhetünk.

Viszont korántsem tartunk ott ahol tarthatnánk, ezt szemléltetve az Európai Unióban 16,5 millió autó elszállításához az autógyáraknak 33 millió oldalnyi dokumentumot kell előállítaniuk az elektromos dokumentumokra vonatkozó standardok hiánya miatt. Továbbá az Unió még láthatóan mérföldekre áll a logisztika hatékony digitalizációjától: Ugyan vannak törvényi keretek az elektromos dokumentumok használatával kapcsolatban, de a tagállamok egyenlőre "összezárnak" a digitalizációval szemben. (dvz.de, 2016.04.28.)

Dr. Vásárhelyi Árpád: A digitalizáció szerepe a szállítmányozásban 2.


 

Címkék: