Menü

Blog

Iparági hírek

Hatályba lépne a gépkocsivezetők rakodási tilalma

A spanyol fuvarozók karácsony előtt általános sztrájkkal fenyegetőzve harcoltak az ágazat új szabályozásáért. A tiltakozás várhatóan egy kritikus időszakban bénította volna meg az ellátási láncot. Az utolsó pillanatban lemondták a sztrájkot, mert sikerült megállapodniuk a kormánnyal, és egy sor új szabályozást tárgyaltak ki, hogy javítsák az üzemanyagárak emelkedése, a tisztességtelen verseny és a járművezetők hiánya által sújtott szállítmányozási ágazat helyzetét.

A tárgyalásos módosítások többek között a következőket tartalmazzák:

– A kiküldött sofőrökről szóló európai irányelv azonnali átültetése, amely hatékonyan fogja ellenőrizni a külföldi szállítmányozó cégek (az úgynevezett „postaládás cégek”) tisztességtelen versenyét Spanyolországban. Mielőtt bármilyen nemzetközi fuvarozást vagy kabotázs szolgáltatást végeznének, amelynek kiindulási vagy rendeltetési helye Spanyolország, be kell jelenteni a műveletet a telematikai rendszeren keresztül, továbbá a járművezető fizetését a nemzeti minimumhoz kell igazítani.

– A járművezető számára tilos az áruk be- és kirakodását végezni, néhány kivételtől eltekintve (pl. költöztetés, tartály- és autószállítás, csomagszállítás).

– A szállítási árak kötelező felülvizsgálata a gázolaj árának ingadozása miatt minden szállítási szerződésben, írásban és szóban egyaránt, az elmúlt 12 hónap gázolajár-ingadozásának alapul vételével. A vállalatot a költségnövekedés ellen védő üzemanyag-záradékot még a felek megegyezésével sem lehet eltávolítani a szerződésből.

A megállapodásnak megfelelően a kormány jelentős összeget (20 millió eurót) különít el a tehergépkocsik számára kialakítandó új, biztonságos parkolóhelyek építésére. Ezenkívül tanulmányt kell készíteni a fel- és lerakodási zónák várakozási idejének jelenlegi helyzetéről, hogy meghatározzák a várakozási idő költségeit. A cél a várakozási idő egy órára csökkentése és a késések kompenzálása.

A szállítmányozók lobbiznak a jogszabályok ellen

A december végén elért megállapodásnak királyi rendelettel kellett volna hatályba lépnie, legfeljebb 60 napon belül – jelentette a spanyol szállítmányozási szakszervezeti szövetség, a Fenadismer tavaly év végén. Ahogy azt a szövetség előre jelezte, a nagy spanyol felrakók lobbija az utolsó pillanatban megpróbálja elferdíteni a rendelet tartalmát, amelynek jóváhagyását a kormány még idén februárra ígérte meg.

Attól tartva, hogy a felrakók nyomása meghozza a várt hatást, a Nemzeti Közúti Szállítmányozási Bizottság (CNTC) február 22-én, kedden közleményt adott ki. Ebben a CNTC hangsúlyozza, hogy nem fogad el semmilyen olyan rendeletet, amely nem tartalmazza teljes egészében a tavaly decemberben elfogadottakat. A további részletekről folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket.

 

Forrás: trans.info