×

Cookie beállítás

Menü
×

Cookie beállítás

Menü

Blog

Praktikus tanácsok használt gépjármű vásárláshoz

Hat tipp városi áruterítő teherautó választásához

Ijesztőnek tűnhetnek a városi áruterítés kapcsán rendelkezésre álló lehetőségek, ám nem kell megijedni. Nagyon is vannak lehetőségek, és ezeket érdemes számba is venni, szerencsére van jó néhány szakember, aki érintett a témában, és biztos tanácsokkal is szolgál. Tobias Bergman, a Volvo Trucks termékmenedzsere felvázol hat megfontolandó tényezőt.

Számos tényezőt figyelembe kell venni egy városi áruterítő jármű választása során, például azt, hogy pontosan mire használják azt, illetve hol és milyen hosszan üzemel majd. Tobias Bergman, a Volvo Trucks termékmenedzsere szerint, erre a hat pontra érdemes odafigyelni a választáskor.

1 Tervezzen előre

Kedvező üzemeltetési költséget biztosítanak azok a járművek, amelyeket pontosan az adott feladathoz szabnak. Ám egy sokoldalúbb, kevesebb egyedi specifikációs opciót tartalmazó jármű általában nagyobb újraértékesítési árat ér el. Gondolja át egy szűk specifikációjú jármű előnyeit és hátrányait, ha tudja, hogy néhány éven belül fejlesztenie kell flottáját vagy valószínűleg változnak a feladatai!

2 Számoljon a kibocsátási szabályokkal!

Egyre szigorúbbak a határértékek a legtöbb városban mind a zaj-, mind a károsanyag-kibocsátás terén. Ezek a szabályok a járműválasztást és a vásárlási feltételeket is befolyásolhatják. Vállalkozásának jövőbiztossá tételéhez a Volvo Trucks gyakran visszavásárlási opciót kínál új jármű vásárlásakor. Alternatív megoldásként az operatív lízing is okos választás lehet.

3 Tartsa szem előtt a kilátást!

JOBBAN átláthatják a környezetüket a vezetők a kis kerekű és közvetlen kilátást biztosító teherautókból. Ez egy fontos biztonsági megfontolás lehet a keskeny utcájú városokban és az olyan területeken, ahol sok a kerékpáros és gyalogos. Néhány város már hozott is valamilyen szabályozást a kilátás kapcsán, amelynek meg kell felelnie a teherautóknak. Ez egy olyan terület, amelyet érdemes szem előtt tartani.

4 Ne feledje, hol és miként rakodik!

Hol és milyen gyakran kell fel- és lerakodni a járművekről – ez is egy fontos szempont. Városi áruterítés során a vezetők átlagosan akár 200–300 méterenként kiszállnak a járműből, majd visszaülnek. Az alacsony lépcsőfok időt takaríthat meg és segíthet elkerülni a baleseteket. A kompakt jármű akkor is segít, ha kis üzleteknek szállít a városközpontban, amelyek általában kis rakodóudvarral és szűk rámpákkal rendelkeznek.

5 Gondoljon a manőverezhetőségre is!

Minél kisebb egy jármű, annál könnyebben manőverezhető. Ez egy alapvető szempont lehet a rakodóterületekre bejutás és a szűk utcákon navigálás során. Nincsen szabvány a rakodóterületek minimális méretére. Vagyis ha a jármű nagy depókban rakodik, akkor nem okoz gondot, hogy nagyobb méretű a jármű. Ám a kisebb üzletekbe kiszállítás jelentheti azt, hogy meredek rámpákkal és szűk sikátorokkal kell megbirkózni a járművel.

6 Hozza ki a legtöbbet a hosszú szakaszokból!

Ha a teherautót néha városközi hosszabb utakon is használják, akkor egy nagyobb, sokoldalúbb teherautó lehet a legjobb választás. A hosszabb utakon a vezetőnek megfelelő méretű tér kell, ahol pihenhet. Az olyan extrák mint a beépített navigáció és a Dynafleet segíthetnek a vezetőnek tartani a helyes irányt és üzemanyagot megtakarítani. Egy nagyobb, kényelmesebb jármű vonzóbb lehet a vezetők számára is.

Forrás: Volvo Trucks - Globetrotter Magazin