Menü

Blog

Praktikus tanácsok használt gépjármű vásárláshoz

Használt kamion vásárlása - léteznek buktatók?

Használt kamion vásárlása esetén nagyon körültekintőnek kell lennünk, hiszen egyáltalán nem mindegy, milyen járművet veszünk meg. Fontos, hogy mennyire lesz megbízható az a teherautó, amivel a hosszabbnál hosszabb utakat megtesszük, ahol életünk nagy részét tölteni fogjuk, ha kamionozásra adjuk a fejünket.

Az első és legfontosabb szempontnak a biztonságnak kell lennie, hiszen anélkül nem indulhatunk útnak. Ellenőrizni kell minden apró részletet, hogy stabil járművet vehessünk.

Érdemes minél több információt begyűjteni a kamion múltját illetően, minden alkotóelem fontos lehet. A szervizmúlt megvizsgálása és a szakértővel történő egyeztetés a megvásárolni kívánt használt kamion állapotáról elengedhetetlen. A külső sérülések megfigyelése után az illesztési helyeket is meg kell nézni ahhoz, hogy kijelenthessük, a jármű garantáltan veszélytelen. Nem feledkezhetünk meg a motortérről sem, hiszen ott is találhatunk árulkodó jeleket az esetlegesen fennálló problémákról. Az abroncsokat és a fékek állapotát is szemügyre kell venni ahhoz, hogy biztosak legyünk a dolgunkban. Célszerű a szélvédőt és a fényszórókat is megnézni, nehogy bármilyen meglepetés érhessen bennünket. Az utasteret is át kell néznünk, hogy száz százalékban megbizonyosodjunk arról, hogy jó vásárt csinálunk. A váltó állapotát, az üléseket és a rakteret is górcső alá kell venni az adásvétel előtt.

Érdemes a végső elhatározást megelőzően próbautat kérni az eladótól, amely során figyelni tudunk az esetleges hanghatásokra, zajokra, furcsa szagokra, intő jelekre. Ezek mérlegelését követően hozzuk csak meg a döntésünket.

Amennyiben nagyobb hibát észlelünk, nem tanácsos megvásárolni a járművet, hiszen a javíttatással is olyan költségekbe verhetjük magunkat, amelyből akár egy új kamiont is vásárolhattunk volna. Kisebb, egyszerűen javítható gondok esetében azonban vállalhatjuk a kockázatot azzal, hogy használt kamiont vásároljunk, hiszen könnyen megoldhatjuk a problémákat.

Jól meg kell fontolni tehát, hogy mikor és milyen használt kamiont veszünk meg, célszerű minden apróságra odafigyelni és csak a kellő tájékozottság után elköteleződni valami mellett.

Ne ugorj bele egyből az üzletbe, először informálódj!

Cégünkről további információt a Rólunk menüpont alatt kaphatsz!