Menü

Blog

Praktikus tanácsok használt gépjármű vásárláshoz

Használt autó vásárlás - mire figyelj oda?

Praktikus tanácsok

Használt autó vásárlás esetén mindig fontos, hogy alaposan utánanézzünk a kiválasztott járműnek, hogy ne adódhasson probléma, ne verhessenek át bennünket! Érdemes minden apró részletet ellenőrizni az adás-vétel megtörténte előtt, nehogy behúzzanak a csőbe!

Amennyiben arra adod a fejed, hogy használt autót vennél, az alábbiak figyelembevételével válassz magadnak új gépjárművet, hiszen sok módszerrel próbálhat meg átverni az eladó, a saját érdekeit figyelembe véve. Nyilvánvaló, hogy számára az a lényeg, hogy minél gyorsabban, minél több pénzért tudja eladni a járművet, aminek érdekében akár bevethet pár trükköt is.

Hogyan védheted ki a trükköket?

Kilóméteróra visszatekerése

A legtöbb autóvásárló olyan autót keres, amelyet alig használt az előző tulaja. Ahhoz azonban, hogy ténylegesen olyan járművet találjunk, amely keveset futott, óriási szerencse kell. Egy gépjármű átlagosan 15 ezer kilométert megy évente, amely számból könnyen kiszámolható, hogy egy 10-12 éves autó kilométerórájának mennyinél kell állnia. Sok esetben az eladó azonban visszatekeri az órát, hogy a vevő úgy gondolja, keveset használták az autót, így kevesebb gond is lehet vele, nagyobb hajlandóságot mutathat a vásárlásra.

Célszerű megnézni azonban azt is, hogy az autó kívülről láthatóan mennyire volt használva, a gumik, ülések, pedálok, a váltó, a kormány mennyire kopottak. Ne dőljünk be a látszatnak!

Tájékozódj!

Törött autó

Sokszor előfordul, hogy egy törött autót tökéletes állapotúnak hirdetnek. Könnyen ki lehet azonban szúrni, ha az autó javítva volt. Ha nem végeztek tökéletes munkát a szervizben, a karosszériaelemek esetlegesen nem egy szintben vannak vagy más árnyalatú színnel vannak lefestve, vagy ha illesztési hézagok jelennek meg, gyanakodni kell az esetleges balesetre. Arra is minden esetben oda kell figyelni, hogy a fényezés milyen vastagságú az autón. A festékvastagságot speciális célműszerrel tudjuk ellenőrizni, így kiszűrhető, ha nem megfelelő vastagságú, vagy túl vastag a festékréteg a felületen. Ezek is árulkodó jelek lehetnek.

Figyelj oda!

Vízkáros autó

Egy vízkáros autót nagyon nehéz eladni, ezért is exportálják őket külföldre a származási országukból, legyen az akár Franciaország, akár Németország, akár bármelyik másik terület. Egy árvizet elszenvedett autó esetében is oda kell figyelnünk különböző részletekre. Abban az esetben, ha csak a tengelyek magasságáig állt a vízben, még nincs nagyobb gond, de ha már a tengelyek fölé ért a vizszint, a féltengelycsuklók zsírozására lehet szükség. Ha pedig az autó belsejébe is betört a víz, előfordulhat, hogy a saras víz beszivárog a a karosszéria üregeibe, vagy akár a küszöbbe is, amely felgyorsíthatja a korróziót. A jármű áramellátását is veszélyezteti a víz, egy vízkáros autóban gyakorlatilag az egész áramellátási rendszert cserélni kell.

Vízkárra vonatkozó árulkodó jel lehet, ha a csomagtartóban a szőnyeg alatt kellemetlen szag, esetleg korrózió, penész jelentkezik, amelyet vásárlás előtt ellenőrizni is tudunk.

Érdemes a gépkocsi vízkármentességét az adásvételi szerződésben rögzíteni, annak érdekében, hogy szükség esetén legyen lehetőség kártérítés igénylésére!

Légy körültekintő!

Lopott autó

Autóvásárlás esetén az is előfordulhat, hogy olyan gépjármű kerül a tulajdonodba, amely korábban bűncselekmény áldozatává esett. Ilyen esetben, ha a rendőrség rátalál a járműre, le is foglalhatja azt. Abban az esetben, ha a korábbi tulajdonos, akitől eltulajdonították a járművet nem ragaszkodik hozzá, és a biztosító fizet kártalanítást számára, a jóhiszemű vásárló megtarthatja az autót, de előfordulhat az is, hogy a rendőrségi eljárás után visszakerül eredeti birtokosához, a legújabb vásárló pedig hoppon marad.

Légy elővigyázatos!

Rendezetlen papírok

Megeshet az is, hogy az eladó nem rendezi kellő körültekintéssel a gépjármű papírjait. Külföldi autóbehozatalnál általában az eladó megvárja a végső tulajdonost, és csak akkor helyezi hazai forgalomba a járművet. Ilyen esetben azonban nagyon körültekintőnek kell lenni, mert nem mindig tüntetik fel teljes egészében a fizetendő árat a hirdetésnél. Sok olyan költség is adódik egy forgalomba helyezésnél, amelyekre naivan nem is számítunk. A regisztrációs adó költsége szinte minden esetben megjelenik, de a műszaki vizsga honosítását, a forgalmi és a törzskönyv díját, a vagyonszerzési illetéket és a rendszám díját is ki kell fizetni. Az is előfordulhat, hogy az autót rosszabb környezetvédelmi osztályba sorolják, mint a valóság, így több regisztrációs adó fizetendő utána, ez pedig csak a tényleges eljárás során derül ki.

Jól fontold meg!

Online adatlekérés

Magyarországon van lehetőség arra, hogy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) honlapján online lekérdezzük a 4,45 millió forgalomban lévő és a 2,65 millió forgalomból kivont magyarországi jármű adatait. Ezeknek az adatoknak a tudatában biztonsággal vásárolhat bárki használt autót. Még ha az adatokért egy csekély összeget fizetni is kell, megéri tudni, milyen gépjármű lesz a birtokodban!

Vizsgálj meg mindent!

Ha ezekre odafigyelsz a használt autó kiválasztása során, nem érhet akkora meglepetés, mintha nem fontoltad volna meg jól a döntésedet! Érdemes mindenről megkérdezni szakértő véleményét is, ne legyél rest segítséget kérni! Légy gyanakvó, és hozz jó döntést!

Cégünkről a Rólunk menüpont alatt tájékozódhatsz!