Menü

Blog

Céginformációk

Harmonikus munkakörnyezet - a titok nyitja

A munkahely elsődleges célja, hogy az ott dolgozók minél hatékonyabban tudjanak dolgozni, ezért kialakítása, berendezése, felszereltsége az ott folyó munkavégzést támogatja. A harmonikus munkakörnyezet a BestCamion számára is elengedhetetlen tényező.

A munkahelyi légkört talán az írja le a legjobban, hogy a munkatársak mennyire lelkesen jönnek reggel a munkába és a munkájuk milyen eredményt hoz. Ez teljes mértékben meghatározza a vállalat termelékenységét, így mind a munkatársak, mind a vállalat számára kiemelten fontos, hogy jó munkahelyi légkört alakíthassanak ki.

A munkahelyi légkört befolyásolja:

  • a dolgozók leterheltsége,
  • a munkatársak közti együttműködés hiánya és konfliktusok száma,
  • a vezető stílusa, viselkedése,
  • a juttatások mértéke,
  • valamint a munkakörnyezet (berendezés, megvilágítás, zsúfoltság, stb.) is.

Ha az munkavállalók szintjén tekintünk a helyzetre, láthatjuk, hogy munkakedvünket, hatékonyságunkat és eredményességünket is egyaránt meghatározza a munkahelyi környezetünk.

Mit nevezhetünk optimális munkahelyi légkörnek?

Mindenképpen egy olyan környezet, amely az egyéni és csoportos munka értékeinek ideális és reális összehangolt kapcsolata egy tudatosan felépített munkahelyi atmoszférában. Segíti a harmonikus munkatársi kapcsolat kialakulását, a dolgozói elégedettség és a teljesítmény növekedését is.

Az optimális munkahelyi légkörre törekvő szervezetek szem előtt tartják a munkatársak motivációját, a munkamorál javulását, a munka eredményességének növekedését, a fluktuáció csökkenését, minimalizálását.

Általában akkor érezzük magunkat jól a munkahelyünkön, ha:

  • tisztázottak és vállalhatóak a feladatok,
  • a munkahelyünk hangulatosan és használhatóan van berendezve, a terek világosak és nem túlságosan zsúfoltak,
  • a munkahely, az eszközök, a szabályok ésszerűen alkalmazkodnak az emberek igényeihez,
  • minden ügyben nyíltan és őszintén beszélnek velünk a vezetők, és tőlünk is ezt várják el,
  • vannak lehetőségek a viták megoldására,
  • vannak jó közös programok.

Hogyan hozhatunk létre ez a munkahelyi légkör?

1. A munkahely elsődleges célja a munkavégzés. Fontos a jó hangulattal foglalkozni, de nem öncélúan, hanem a hatékony munkavégzés támogatása érdekében.

2. Legyünk tekintettel a munkatársainkra, ezzel együtt természetesen elvárhatjuk, hogy a mi érdekeinket is tartsuk szem előtt, az érzéseinket pedig tiszteletben. Néha persze csak kompromisszumok útján lehet megoldani a problémákat.

3. Legyünk vidámak! Ha valami jó dolog történik, osszuk meg a többiekkel.

4. Szervezzünk kollégáinkkal együtt közös programokat! Nem csak a munkahelyen lehet gondoskodni arról, hogy megfelelő legyen a munkahelyi légkör. Bonyolítsunk le olyan programokat, amelyek a cég falain kívül esnek, és lehetőség van a megszokottól eltérő környezetben is megismerkedni egymással. Ezek lehetnek kirándulások, túrák vagy akár egyszerű sörözések is.

5. Azzal is hozzájárulhatunk a jó hangulathoz, ha egy kicsit szebbé varázsoljuk a környezetet. Tegyünk ki pár fényképet, képet, rakjunk a folyosóra virágokat, ha senkinek sem zavaró, szóljon a rádió, vagy valami más.

6. Segítsünk a kollégáinknak! Az is összekovácsolhat egy csapatot, ha közösen dolgozunk, egymást támogatva. Ha mindenki csak a saját feladatára összpontosít, akkor esetleg segítség helyett keresztbe tehetünk a többieknek. Ha egyazon célért dolgozik az egész csapat, és közben egymásra is figyeltek, akkor összetartó közösség alakulhat ki.

Nálunk mindez megvalósul! Büszkék vagyunk csapatunkra.

Amennyiben szeretnél még több információt megtudni rólunk, kövess minket a BestCamion Facebook oldalán!