Menü

Blog

Vezetés, utazás, hosszú utak megtétele

Gyakori hibák, amibe belecsúszhatnak a kezdő kamionosok

A kamionozás nagyszerű munkalehetőség, de az is biztos, hogy egy kemény munka, ahol nagy adag elhivatottságra, kitartásra és felkészültségre van szükség a sikerhez. Sajnos sok újdonsült kamionsofőr szabotálja a karrierjét már jóval azelőtt, hogy az igazán elkezdődhetne. A TruckingTruth blogon egy kamionos veterán szedte össze, hogy milyen alaphibákat érdemes kezdőként elkerülni. Nézzük meg őket!

Készülj fel a megmérettetésre

A kamionozás valószínűleg életed legnagyobb kalandja és a legkeményebb kihívása is lesz egyben, hiszen a fizikai vagy a munkából adódó akadályokon túl számos érzelmi gond is nehezítheti az utadat. Nemcsak a hatalmas gépjármű vezetésében kell gyakorlatot szerezned, de az idő-management, a parkolás és az időről-időre előforduló meghibásodások megoldásában is élen kell járnod, ráadásul a szeretteidtől való távolsággal is meg kell küzdened, ha hosszabb útra mész. Emlékeztesd magad, hogy minden új karrierben előfordulnak hullámvölgyek és gyakorlatlanságból fakadó hibák, de ahogy telik az idő, neked is egyre könnyebb lesz.

Legyenek reális elvárásaid

Ha bármilyen romantikus kép él a fejedben arról, hogy milyen is kamionozni, azt gyorsan felejtsd el. Lesznek napok, amikor hiába zuhanyzol akár többször is, még mindig ragadósnak fogod érezni a bőröd a forróság miatt, vagy amikor a legdurvább vihar közepén ébredsz rá, hogy itt az ideje a mosdószünetnek. Lesznek napok, amikor legszívesebben letépnéd a fejét az összes ignoráns sofőrnek, aki nem hagynak neked elég helyet, lesz, amikor - persze pont a legrosszabbkor - hátráltat egy meghibásodás, vagy amikor csak a telephelyen derül ki, hogy lemondták a szállítmányt. Az élet ilyen, történnek benne rossz dolgok, de ez senkinek sem a hibája, és te sem feltétlenül mások inkompetenciájának az áldozata vagy. A kamionozás egy nagyon dinamikus munkakörnyezet, így neked is rugalmasnak és ügyes probléma-megoldónak kell lenned. Ha ez a bizonytalanság és a gyors változások kikészítenek, akkor lehet, hogy mégsem neked való ez a munka.

Legyél magabiztos, de alázatos is

Persze, ehhez a melóhoz szükség van egy bizonyos fellépésre, de a tapasztalatok alapján a túlságosan magabiztos sofőrökkel történik a legtöbb baleset, és ők kerülnek a leggyakrabban konfliktusba a vezetőséggel is, ami akár a munkaviszony végéhez is vezethet. Egy másik személyiségjegy, ami sok problémát okozhat kezdő kamionosként, az a perfekcionizmus. Egyszerűen nem érdemes hibáztatnod magad olyan dolgokért, ami a kamionosok nagy többségével ugyanúgy megtörténik, például hogy kizárják magukat a kamionból, lesz egy koccanásuk, elkésnek a szállítmánnyal, vagy éppen eltévednek. Ez tényleg szinte mindenkivel előfordul, tanulj belőle és lépj tovább.

Ne akarj mindent egyszerre

Az első időkben biztos, hogy minden energiádat felemészti majd erre a kis túlzással 24 órás munkarendre való átállás, szóval nem ekkor van itt az ideje, hogy igazán elmélyülj a hobbijaidban, vagy valamilyen új dolog megtanulásában. Természetesen semmiről nem kell lemondanod, meg lehet oldani a főzést, a sportolást, a szórakozást és a pihenést is kamionosként, de az első időkben inkább arra fókuszálj, hogy minél hamarabb belerázódj az új életedbe.

Ne legyél a saját magad ellensége

Ha csak teheted, fogadj meg néhány jó tanácsot az alábbiak közül:
  • Ne várj el többet magadtól, mint amennyi emberileg lehetséges
  • Ha a legjobb tudásod szerint dolgozol, légy elégedett az eredményekkel, akármilyenek is azok
  • Ne értékeld túl a saját fontosságodat
  • Tanulj meg kompromisszumokat kötni
  • Próbáld meg fenntartani az egyensúlyt az életedben minden értelemben
  • Számíts rá, hogy időnként hibázni fogsz, és ne szapuld magad emiatt
  • Maradj nyitott, és hallgass azokra, akik hosszú évek, évtizedek óta sikeresek ebben a szakmában
  • Próbálj meg minden tapasztalatból tanulni
Ha például szervizbe kell menned, kérdezz sokat a szerelőtől, és igyekezz minél több információt magadba szippantani. Hallgasd meg a többi sofőr történeteit is, így eldöntheted, hogy te milyenné szeretnél majd válni a későbbiekben. Kezdőként minden esemény, minden út egy új tapasztalás, amiből rengeteget tanulhatsz, és sok hasznos tapasztalatot gyűjthetsz. Vezess óvatosan, és minden szempontból "élvezd az utat"!

TruckingTruth