Menü

Blog

Praktikus tanácsok vezetéshez

Fogyasztáscsökkentés - tippek vezetéshez

A legtöbb sofőrnek vannak olyan rossz beidegződései, amelyeket nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tud levetkőzni. Ezek a szokások azonban befolyásolják járművünk üzemanyag-fogyasztását is, pedig léteznek olyan praktikák, amelyekkel a fogyasztáscsökkentés elérhető.

Több összetevője is van annak, hogy az út során mennyit fogyaszt az autónk. Nem mindegy, hogy tankolásnál milyen állapotban van a jármű. Befolyásoló tényező lehet, ha nem ugyanoda állunk a benzinkútnál, illetve az is, ha az egyik alkalommal üres a jármű, legközelebb pedig tele van pakolva a csomagtartó és a hátsó ülésen is ülnek. Eltérő lehet az üzemanyag fogyasztás abban az esetben is, ha gumicserén esett át a gépkocsi.

A vezetési szokások megváltoztatásával azonban változtatható a fogyasztás mennyisége is!

Fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogyan vezetünk, hiszen ez a pénztárcánkra is hatással lehet. Először fel kell ismerni a hibát, majd változtatni kell rajta, ezek után pedig rendszeresen oda kell figyelni arra, hogy ne kövesd el újra meg újra ugyanazt a hibát. Vezess pontosan, nagy odafigyeléssel, hogy spórolhass.

Az egyik megoldás a felesleges megállások minimalizálása lehet. Ez azért fontos, mert az járművek esetében a legnagyobb energiát az veszi el, amikor elindítjuk a motort. Ekkor akár több százszor akkora is lehet a felhasznált üzemanyag mennyisége, mint egy guruló járműnél. Ez igaz a személygépkocsikra és a tehergépjárművekre is. Nem érdemes minden lámpánál megállni, ha nem muszáj. Inkább lassítsuk le előbb a járművet, és guruljunk odáig, mint hogy azonnal odaérjünk és megálljunk a pirosnál. Érdemes olyan útvonalat keresni, ahol nincs sok közlekedési lámpa, amelynél meg kellene állni, hiszen ezzel is csökkenthetjük az elindulások számát.

Gyorsulni fokozatosan és a motor erejét kihasználva célszerű. Így is kevesebb üzemanyagot fogunk fogyasztani, mint egy hirtelen és nem átgondolt sebességváltás esetében. A motort csak közepes sebességig pörgetve váltsunk a következő sebességbe, hiszen így hatékonyabban fokozhatjuk járművünk sebességét.

Ahhoz, hogy üzemanyagot spórolhassunk, az indokolatlan fékezéseket is csökkentenünk kell. Vezessünk úgy, hogy ne legyen szükség nagyobb fékezésekre. A kanyarok előtt ne az utolsó pillanatban vegyük le a lábunkat a gázpedálról, és ne lassítsuk szinte állóra az autót, hiszen ez nem tesz jót sem a fékrendszernek, sem a fogyasztásnak.

A követési távolság betartásával is számolhatunk, hiszen, ha ezt betartjuk, akkor nem lesz szükségünk a jármű hirtelen fékezésére. A lendület megtartásával és az odafigyeléssel csökkenthetjük a fogyasztást úgy is, ha már akkor elvesszük a lábunkat a gázpedálról, amikor meglátjuk, hogy az előttünk haladó autósor első tagja fékezni kezd.

Nem érdemes autóversenyzőnek érezni magunkat az utakon, hiszen azzal, hogy cikázunk a sávok között és túl gyorsan hajtunk, sokkal több üzemanyagot használunk, mint akkor, ha betartanánk a sebességkorlátozásokat. Arról nem is beszélve, hogy a biztonság mindig a legfontosabb!

Legyél elővigyázatos hosszabb utazásaid alkalmával is!

Cégünkről további információt a Rólunk menüpont alatt kaphatsz!