Menü

Blog

Praktikus tanácsok használt gépjármű vásárláshoz Iparági hírek

Felmerült a kevésbé korszerű dízel járművek kitiltásának a lehetősége a német városokból

Két nagy autóipari központ München és Stuttgart is kitilthatja a riasztó légszennyezettségi adatok miatt a korszerűtlen dízelmotorokkal felszerelt autókat a városból. A magas károsanyag-kibocsátás szintje miatt, többek között a BMW német járműkonszern központjának is otthont adó München város vezetése kitiltaná a kevésbé korszerű dízel járműveket a fővárosból - nyilatkozták a Süddeutsche Zeitung nevű lapnak. Dieter Reiter , München polgármestere pontosabban így fogalmazott:

Szeretnék elkerülni az efféle korlátozások bevezetését, azonban a friss müncheni légszennyezettségi adatok ismeretében úgy tűnik, a lépés mégis elkerülhetetlen lesz a jövőben.

Továbbá a legfrissebb nitrogén-oxid mérési szintek alapján ez a lépés tényleges elkerülhetetlennek vélhető a jövőben, amit a városvezető sokkolónak nevezett. Az elmondottak alapján senki sem várt hasonlóan kedvezőtlen szennyezettségi mutatókat. Münchenben a tilalom esetleges bevezetése a legújabb, Euro 6-os kibocsátási szabályozásnak eleget tevő járműveket nem érintené. Viszont mindezek mellett 133-170 ezres korszerűtlen dízeles jármű mennyiséget befolyásolna, avagy felfüggesztene.

Ez a lépés nem csak a természetnek de még az asztmásokon is segíthet, mivel a dízel kipufogógáz - amely állatkísérletek szerint allergiát okozhat - szerepet játszhat az allergia kialakulásában embereknél is.

Az utóbbi időben Németországban az új autók vásárlása alkalmával egyre kisebb arányban döntenek dízel jármű mellett az emberek a Duisburg-Essen Egyetem CAR kutató intézetének tanulmánya szerint.

Felmérés szerint idén áprilisban vásárolt autóknak mindössze 23,8 százaléka volt dízel.

Ez pedig a legalacsonyabb arány a kis lökettérfogatú benzines autókat támogató 2009-es roncsprémium óta.

A CAR intézet vezetője szerint, Ferdinand Dudenhöffer egyetemi professzor azt nyilatkozta hogy elsősorban az Euro 6-os dízelmotorok valós közlekedési körülmények között a megengedettnél magasabb károsanyag-kibocsátását kimutató mérések riasztják el a vásárlókat a dízeles modellektől. Továbbá hozzátette, hogy a bizonytalan jövő egyre nagyobb szerepet játszik a vásárlói döntésekben, megjegyezve:

az Euro 6-os dízelek vásárlói zsákbamacskát vesznek.

Többek között egy másik németországi nagyváros, Stuttgart, a Porsche és a Mercedes-Benz központja is arra készül, hogy bevezet kevésbé korszerű dízelautók használatára vonatkozó tilalmat a jövő év során.

Igy is lehet: kitilthatják a kevésbé korszerű dízel járműveket Münchenből