Menü

Blog

Iparági hírek

Ezt tudjuk az új román tachográf-ellenőrzésekről

Tavasszal a román kormány nemcsak a kreszt vizsgálta felül és frissítette, de a teherfuvarozásra vonatkozó szabályok egy részét is. A reformok egyik sarkallatos pontja a tachográfok ellenőrzésével kapcsolatos – egészen pontosan abban az esetben, ha az ellenőrök manipulációra gyanakodnak.
A múlt hét végén megjelent a román Hivatalos Közlönyben a közlekedési miniszter 2021. május 13-i 369. rendelete, amely lehetővé teszi, hogy korlátozzák azon járműveknek a mozgását, amiknek a menetíró készülékét feltételezhetőleg manipulálták.
A járművezető köteles elvinni a járművet ellenőrzésre
A tachográf manipulálásával gyanúsított járművek mozgáskorlátozásáról szóló rendelettervezet márciusban került nyilvános vitára Romániában. A rendelet május 21-én jelent meg a román Hivatalos Közlönyben és ezzel azonnal hatályba is lépett.
A rendelet szerint, ha elegendő bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a tachográfot manipulálták, az ISCTR (Inspectoratul De Stat Pentru Controlul În Transportul Rutier – a román közlekedésrendészet) ellenőrei elkísérik a járművet egy műhelybe, amelynek engedélye van az adott tachográf beszerelésére, ellenőrzésére és vizsgálatára. Itt, a műhely munkaidejében megvizsgálják a készüléket és azt, hogyan van beszerelve.
járművezető köteles az ISCTR ellenőrei kíséretében a járművet a megadott műhelybe vinni, hogy ott a vizsgálatokat el lehessen végezni.
Ha a műhely objektív okok miatt nem tudja elvégezni a vizsgálatokat, akkor ezeket az okokat írásban kell közölni a kérelem kézhezvételétől számított 30 percen belül, és a járművet az ISCTR ellenőrei egy másik engedélyezett műhelybe kísérik.
A fuvaros csak akkor fizet, ha a manipulálás valóban bebizonyosodott
A vizsgálat költségeit a kormány állja a műhelynek. Azonban, ha a gyanú beigazolódik, és a készüléket valóban manipulálták, akkor a jármű tulajdonosának kell állnia az ellenőrzés díját.
Ha azonban a műhely arra jut, hogy a menetíró készüléket nem manipulálták, az ISCTR-nek kell kifizetnie az ellenőrzést a számla kézhezvételétől számított 15 munkanapon belül.
Az ellenőröknek jogukban áll lefoglalni a menetíró készüléket és a járművezető kártyáját
Ha a műhely a tachográf működését zavaró beavatkozást észlel, a készüléket befolyásoló eszközöket, magát a menetíró készüléket vagy annak alkatrészeit és a járművezetői kártyát is eltávolíthatja a járműből, és adott esetben az ISCTR-ellenőrök megtarthatják, hogy bizonyítékként a későbbiekben felhasználják.
trans.info