Menü

Blog

Vezetés, utazás, hosszú utak megtétele

Érvek a kamionos szakma ellen

Sokak számára vonzó lehet a kamionos szakma, azonban mielőtt bárki belevágna, érdemes az érem mindkét oldalát megvizsgálni, hiszen a kecsegtető fizetés mellett bizony vannak negatív érvek is a kamionozás ellen.

Bejegyzésünkből kiderül, hogy melyek azok a pontok, amelyek kritikusak lehetnek egy kamionsofőr szemében.

A kamionozás egy életforma, amely megkövetel bizonyos személyiségjegyeket a sofőröktől. A váratlan helyzetek kivédése érdekében szükséges a jó problémamegoldó képesség, amely mellett a monotonitás elviselése is elengedhetetlen, hiszen egy hosszú út során bármi megtörténhet, felkészültnek kell lenni minden eshetőségre.

Lássuk hát a negatívumokat!

Mivel egy kamionos sokat van úton, hiszen ez a munkája, így viszont sokkal kevesebb ideje jut a családjára, barátaira, mint annak, aki például egy irodában dolgozik, napi 8 órában. A kamionosok magánélete tehát minimális, idejük nagy részét távol töltik a megszokott környezetüktől. Fontos azonban, hogy ha mégis ezt az életet választja valaki, használja ki az otthon töltött időt.

Oda kell figyelnie minden sofőrnek, hogy ne lépje túl a megengedett vezetési időt, hiszen abban az esetben, ha akár egy perccel is többet tölt az utakon, mint engedett, könnyen büntetést kaphat egy ellenőrzés alkalmával. Külföldön pedig ezeket a szabályokat nagyon komolyan veszik. Két hét alatt maximum 90 órát vezethet egy sofőr, ezt ne felejtse el senki!

Mindezek mellett figyelemmel kell kísérni az időpontokat is, hiszen egyszerűen belefuthat bárki egy kamionstopba. Nem kellemes érzés azonban, ha az esetleges sebességkorlátozás és a lassabb járművek miatt nem ér haza időben a sofőr, így egyedül töltheti akár az egész hétvégét is egy pihenőben.

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a tehergépjármű nem biztos, hogy a legkényelmesebb hely a pihenésre, főleg a nyári nagy melegekben. Ha szerencsés a sofőr, talál olyan pihenőt, ahol akár szálláshelyet is bérelhet, így kényelmesebben töltheti el szabadidejét.

Az sem egy utolsó szempont, hogy milyen ételek fogyasztására van lehetőség. Sokszor sajnos csak konzerveket és hideg ételeket tud enni a sofőr, így nem csak a bioritmusa, hanem a táplálékbevitele is felborulhat.

Végezetül pedig sokan azt hinnék, hogy az angol világnyelv. Sajnos ki kell ábrándítanunk mindenkit, hiszen egyáltalán nem evidens, hogy mindenhol beszélik a közös nyelvet. Ha hosszabb munkára vállalkozik a sofőr, célszerű készülni az adott ország nyelvéhez tartozó úti szótárral, amelynek segítségével akár az ország saját nyelvén is megértetheti magát.

Ha személyautósként találkozunk az utakon kamionosokkal, akkor is maradjunk nyugodtak, ha esetleg bevág eléd a tehergépjármű, hiszen a sofőrnek valahova oda kell érni, nem éri meg bosszankodni.

Amennyiben szeretnél további információkat kapni a kamionos szakmáról, keress minket a Cargobull Szerviz honlapján vagy kövesd a Cargobull Szerviz Facebook oldalát!